Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Diarré hos hund - varför blir hunden lös i magen och hur kan man hjälpa?

Din hund kan drabbas av diarré och lös avföring av många orsaker. Vissa hundar kan uppleva stress i samband med situationer som resor, flytt eller utställning med diarré som följd. Även plötsliga foderbyten eller att hunden ätit någonting olämpligt kan orsaka störningar i hundens magtarmfunktion. Vid återkommande diarré eller akuta besvär med både kräkningar och diarré ska du alltid kontakta din veterinär för rådgivning. ​

Så kan du hjälpa din hund vid tillfälliga magbesvär

Om besvären är tillfälliga och symptomen lindriga, din hund är pigg i övrigt och får behålla vätska utan att kräkas kan du själv inleda behandling genom att servera hunden skonkost eller dietmat som är skonsam mot magen.

Skonkost för hund

Det finns färdig skonkost att köpa, som exempelvis Royal Canin Gastrointestinal våtfoder eller Hill's I/D Digestive Care. Du kan också servera kokt vit fisk eller kyckling blandat med överkokt vitt ris.

Skonkosten ska serveras i små portioner ofta för att inte påfresta tarmen för mycket, 6-8 givor fördelat under dagen och fri tillgång på vatten. Inledningsvis ges så lite som en testked per portion, beroende på hur stor hunden är. Blanda gärna i extra vatten i maten och se till att hunden dricker, diarré gör att hunden snabbt förlorar vätska och blir uttorkad. Om hunden själv inte vill dricka kan du behöva ge vatten direkt i munnen med hjälp av en sked eller en doseringsspruta. Du kan med fördel ge din hund vätskeersättning för att kompensera för förlorad vätska och elektrolyter.

Håll noga koll på att hundens allmäntillstånd inte försämras och att hunden får i sig mat och vatten. Öka försiktigt portionerna under 2-3 dagar om diarrén upphör och avföringen blir fastare. När hunden är fortsatt stabil efter 3-4 dagar kan du försiktigt minska antalet portioner och ge mer mat åt gången, för att sedan försiktigt och långsamt fasa över hunden på det vanliga fodret under 4-7 dagar.

Probiotika och tillskott för mage och tarm

Det finns särskilda fodertillskott som kan hjälpa till att bromsa diarré och stötta hundens mage och tarm genom goda bakterier. I tablettform finns exempelvis Aptus Attapectin och som pasta Canikur eller Pro-Kolin. Det är produkter som är bra att ha hemma om du skulle behöva hjälpa din hund att hantera en tillfällig obalans i mage och tarm. Probiotika och goda baktierier kan du ge din hund förebyggande eller när det behövs, FortiFlora strösslar du enkelt på hundens vanliga mat och det kan ges dagligen eller som en kur vid behov. 

Sök hjälp av veterinär om hunden:

- inte blir bättre eller får återfall
- har blodblandad diarré
- har ätit någonting olämpligt
- blir akut dålig med både kräkning och diarré
- inte får behålla vatten utan kräks upp det
- blir mycket slö eller får feber

Läs mer i Evidensias djurvårdguide >>