Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Diarré hos katt - orsaker till att katten blir lös i magen

Att katten drabbas av diarré och lös avföring kan bero på flera olika orsaker. En del katter kan bli stressade i samband med situationer som resor, flytt eller utställningar med diarré som följd. Även plötsliga foderbyten eller att katten ätit någonting olämpligt kan orsaka störningar i kattens magtarmfunktion. 

Så kan du hjälpa katten vid tillfälliga magbesvär

Om din katt har återkommande eller allvarliga besvär med både diarré och kräkningar ska du alltid kontakta din veterinär för att ta reda på orsaken. Om besvären är tillfälliga och symptomen lindriga utan att katten är allmänpåverkad i övrigt (katten dricker och är pigg) kan du själv hjälpa din katt genom att servera skonkost eller dietmat. Det finns färdig skonkost att köpa, som exempelvis Royal Canin Gastrointestinal våtfoder eller Hill's I/D Digestive Care. Du kan också servera katten kokt vit fisk eller kyckling blandat med överkokt vitt ris. Servera små portioner ofta för att inte påfresta tarmen för mycket. Blanda gärna i extra vatten i maten och se till att katten dricker, diarré gör att katten snabbt förlorar vätska med uttorkning som följd.

Probiotika och tillskott för mage och tarm

Det finns särskilda fodertillskott som kan hjälpa till att bromsa diarré och stötta kattens mage och tarm genom goda bakterier. I tablettform finns exempelvis Aptus Attapectin och som pasta Canicur eller Pro-Kolin. Det är produkter som är bra att ha hemma om du skulle behöva hjälpa din katt att hantera en tillfällig obalans i mage och tarm. Probiotika och goda baktierier kan du ge din katt förebyggande eller när det behövs, FortiFlora strösslar du enkelt på kattens vanliga mat och det kan ges dagligen eller som en kur vid behov. 

Sök hjälp av veterinär om:

- katten inte blir bättre eller får återfall
- katten blir akut dålig med både kräkning och diarré
- katten inte får behålla vatten utan kräks upp det
- katten blir mycket slö eller får feber

Läs mer i Evidensias magskola för katt >>