Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Fästingmedel för hund

Redan när temperaturen stiger över 5°C vaknar fästingarna och fästingsäsongen är igång. Från tidig vår till sen höst är det därför viktigt att du skyddar din hund mot fästingar och de fästingburna sjukdomar som kan drabba hunden. Det finns flera olika fästingmedel att välja mellan: receptbelagda och receptfria fästingpreparat, fästingtabletter, fästinghalsband och spot-on medel. Rådfråga gärna din veterinär innan du väljer preparat till din hund första gången, så att du kan välja det bästa fästingmedlet för just din hund.

Receptbelagda och receptfria fästingmedel till hund

Som hundägare kan det verka svårt att välja rätt fästingmedel till sin hund; det finns flera olika typer av fästingpreparat, både receptbelagda och receptfria. Ett receptbelagt fästingmedel ger hunden ett långvarigt skydd mot fästingar och skrivs ut av veterinär om det bedöms vara ett lämpligt alternativ för din hund. Det finns flera faktorer som veterinären tar hänsyn till för att avgöra vilket medel som passar ditt djur, exempelvis: hundens ras och pälstyp, tidigare sjukdomar eller känslighet, eventuella biverkningar, barn och andra djur i hemmet.

Har du fått ett recept på fästingmedel för din hund?

Du som fått ett fästingpreparat utskrivet av veterinär kan hämta hem det snabbt och smidigt via vår digitala recepttjänst. Du legitimerar dig och loggar in med hjälp av bank ID och ser sedan ditt utskrivna recept som du kan välja att beställa och få skickat direkt till dig.

Hämta recept här >>

Boka ett videosamtal för fästingrecept

Via Evidensias app kan du boka ett videosamtal för att få ett fästingrecept utskrivet till din hund. I samband med videosamtalet får du en kod som ger dig fri frakt när du hämtar ut ditt recept via vår digitala recepttjänst.

Läs mer och boka videosamtal här >>

T.o.m. den 31/9 kostar videosamtal för fästingrecept endast 95 kr, ord. pris från 150 kr. 

Fästingtabletter till hund

Du kan få receptbelagda fästingtabletter till hund utskrivet av veterinär, exempelvis Bravecto, Simparica eller Nexgard. Tuggtabletterna ges direkt i hundens mun och ger effekt mot fästingar inom 1 dygn. Många tabletter verkar också mot löss, loppor och annan ohyra. Effekten håller i sig i 4-12 veckor beroende på vilket fästingpreparat du använder. Fästingtabletter är ett lämpligt val för dig med en hund som badar eller schamponeras ofta - tabletternas verkan påverkas inte av detta till skillnad från vissa spot-on preparat. Rådgör med veterinär för att komma fram till vilket fästingmedel som är bäst för din hund. Du som har ett recept på fästingmedel kan enkelt hämta hem ditt djurs fästingpreparat via vår recepttjänst

Fästingmedel som spot-on preparat

Spot-on preparat är flytande lösningar som droppas direkt på hundens hud i nacken. Efter att man applicerat fästingmedlet på hundens hud sprider det sig över kropp och päls samt koncentreras i talgkörtlarna. En del av dessa preparat absorberas också av huden och förs till blodet. Spot-on fästingmedel finns i flera varianter, både som receptbelagda och receptfria. Bravecto spot-on är ett receptbelagt preparat som du kan få utskrivet av veterinär, det är effektivt mot både fästingar och loppor. Som receptfritt spot-on alternativ finns Frontline, ett av världens mest sålda medel mot fästingar och ohyra som löss och loppor.

Fästinghalsband till hund

Ett fästinghalsband är ett receptfritt alternativ som, precis som namnet antyder, är ett halsband som motverkar fästingar hos hund. När hunden bär fästinghalsbandet frisätts det aktiva ämnet till hundens päls och fettfilmen på huden. Det aktiva ämnet i fästinghalsbandet motverkar att fästingar vill bita sig fast på hunden, och gör att de fästingar som eventuellt biter hunden dör. Det finns fästinghalsband från t.ex. Seresto och Scalibor.

Obs! Tänk på att vissa fästinghalsband för hund är giftiga för katter. Om du har en katt i hemmet så se till att välja ett fästinghalsband som inte är farligt för katten. Det är inte heller lämpligt att välja fästinghalsband om du har små barn eller valpar i hemmet.