Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Har du blivit med hundvalp?

Att få hem en liten hundvalp är alldeles fantastiskt, roligt och omtumlande på en och samma gång. Här har vi samlat ett gäng goda råd för den första tiden tillsammans med din valp.

Att hämta hem en hundvalp

Att få hem en hundvalp - första tiden tillsammans

Har Dagen med stort D äntligen kommit då det är dags att hämta hem din hundvalp? Stort grattis, nu väntar en spännande första tid där du och din valp ska lära känna varandra. Att köpa en hundvalp innebär en hel del förberedelser. Den första tiden med din valp handlar om att ge valpen trygghet och lugn och ro. Att flytta ifrån sin mamma och sina syskon är en stor omställning för valpen och nu ska den finna sig till ro i sitt nya hem.

Hämta hem hundvalpen

När du och valpens uppfödare är klara med köpet och har ordnat med köpehandling, registreringsbevis och protokoll från veterinärbesiktningen är det dags för dig och valpen att bege er hemåt. Om du hämtar valpen på egen hand så åker den säkrast i en transportbur

Färdas säkert med valpen

 • Din hundvalp är förmodligen inte van vid bilresor och kan bli åksjuk. Ta en liten paus ibland och låt din valp få vila eller dricka vatten.
 • Ta gärna med en vän eller familjemedlem när du hämtar valpen som kan hjälpa till att se till så att valpen har det bra under resan.
 • Om du behöver pausa - glöm inte att ta på sele eller halsband och koppel på valpen. Om din hundvalp blir skrämd av någonting kan den plötsligt springa oväntat snabbt.

Ge hundvalpen lugn och ro

Äntligen är du och din hundvalp hemma! Nu är din valp förmodligen trött efter hemresan, så det kan vara tid för en tupplur. Om valpen verkar sömnig så låt den sova innan det är dags att utforska det nya hemmet: valpar behöver mycket sömn och då gäller det att låta den sova i lugn och ro.

När valpen är redo att se sig omkring så låt den undersöka sin omgivning. Inför valpens hemkomst så bör du ha valpsäkrat hemmet och tagit undan saker som kan vara farligt för valpen. Din valp kommer trots detta med all säkerhet att vara nyfiken på alla nya saker - både sånt som är till för valpar, men kanske även en och annan sko eller prydnadskudde... Ha tålamod med din valp och undvik att säga nej i början: ta istället undan sådant som du är rädd om. Avled valpen från det du inte vill att den ska bita på och erbjud den istället hundleksaker om den verkar vara sugen på lek. 

Valpsäkra ditt hem:

 • Plocka bort små saker som legobitar, mynt, strumpor och annat som valpen kan sätta i halsen eller svälja. Ta också undan vassa föremål och annat som valpen kan skada sig på.
 • Ta bort giftiga växter (exempelvis liljor) - se även över trädgårdens växter.
 • Fäst alla sladdar och dra ur kontakten när sladden inte används.
 • Håll soptunnor och papperskorgar stängda och utom räckhåll.
 • Förvara rengöringsmedel och mediciner på en valpsäker plats.
 • Hindra valpen från att ta sig ut på en eventuell balkong med hjälp av en grind.

I Djurvårdguiden kan du läsa mer om valpens hälsa, vaccinering och avmaskning.

Låt valpen lära känna sin nya flock

En liten hundvalp kan lätt dra till sig uppmärksamhet och alla vill lära känna den söta krabaten. Det allra viktigaste är att din hundvalp lär känna sin flock: den familj som den ska bo tillsammans med. Att träffa er och att utforska sitt nya hem är alldeles tillräckligt för att göra en liten hundvalp trött. Vänta därför med besök från vänner och bekanta tills valpen har gjort sig hemmastadd. Det finns gott om tid att träffa resten av gänget - ni ska ju spendera många fina år tillsammans!

Ta det lugnt där hemma under valpens första tid. Utforska trädgården eller kvarteret och vänta med långa utflykter tills valpen lärt känna sin hemmamiljö.

Tips för en bra start tillsammans med din hundvalp

 • Sov nära valpen den första natten. Den har just flyttat hemifrån och vill ha trygghet och närhet. Undvik att ha valpen i sängen - den kan lätt trilla ned och skada sig.
 • Håll din hundvalp kopplad när ni går ut de första dagarna, om du inte har möjlighet att ha den i en inhägnad trädgård.
 • Umgås så mycket du kan med din valp så att ni lär känna varandra. Du är ju den allra viktigaste människan i din hundvalps liv!

En valp behöver kärlek, omtanke och förståelse. Den behöver också en del andra saker för att få de allra bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv tillsammans med dig. Hos VetApotek hittar du allt du behöver för att välkomna din nya familjemedlem på ett tryggt, säkert och kärleksfullt sätt.