Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Har du blivit med kattunge?

Livet med kattunge kan vara omtumlande, krävande, roligt och alldeles underbart. Det finns ingen hejd på vad den lilla krabaten kan hitta på – vänta dig massor med överraskningar och lekfulla stunder! För att du ska känna dig mer förberedd har vi på VetApotek samlat ett gäng goda råd för den första tiden tillsammans med din lilla kisse.

Person som klappar sovande kattunge

Hämta hem din kattunge - första tiden tillsammans

Är det äntligen dags att hämta hem din nya kompis? Stort grattis, nu väntar en spännande första tid när du och din kattunge ska lära känna varandra. Att köpa eller adoptera en kattunge innebär en hel del förberedelser. Den första tiden med din kattunge handlar om att ge den trygghet och lugn och ro. Att flytta från sin mamma och sina syskon är en stor omställning för missen – ge den de bästa förutsättningarna för att göra sig hemmastadd i sitt nya hem.

Hämta hem kattungen

När du och kattungens uppfödare är klara med köpet och har ordnat med eventuell köpehandling, registreringsbevis och protokoll från veterinärbesiktningen är det dags för dig och din kattunge att bege er hemåt. Se till att kattungen färdas tryggt och säkert i en transportbur. Hjälp gärna kattungen att känna sig lugn och trygg under resan genom att lägga en tunn filt över buren. det kan också vara bra att få med en filt eller leksak från kattens tidigare hem så att den känner en välbekant doft under åkturen.

Har du kattsäkrat hemmet?

Inför kattungens hemkomst så bör du ha kattsäkrat hemmet och plockat undan saker som kan vara farligt för katten. Din lilla kisse kommer trots detta med all säkerhet att vara nyfiken på alla nya saker – både sånt som är till för katter, men kanske även ett och annat skosnöre eller kanske en prydnadskudde... snören, band och fransar är alltid spännande! Ha tålamod med din kattunge och skäll inte på den: ta istället undan sådant som du är rädd om och erbjud den kattleksaker om den verkar vara sugen på lek. 

  • Förbered hemmet för kattungen. Ta undan farliga föremål och se till att de växter du har i hemmet är ofarliga för en nyfiken kattunge.
  • Se till att du har allt din kattunge behöver hemma: en skön kattbädd att vila i, mat- och vattenskål, kattsand och en kattlåda och, såklart, kattleksaker.
  • Se till att alla fönster och altandörrar är stängda så att din lilla kattunge inte smiter ut - den känner sig ännu inte hemma i sitt nya hem och hittar garanterat inte i kvarteret.

Ge kattungen ett lugnt välkomnande

Äntligen är du och din kattunge hemma! Kanske är din nya vän lite orolig i magen efter resan och behöver gå på lådan. Börja med att visa den vart kattlådan finns så att den snabbt kan utföra sina behov. Led den sedan till matplatsen och visa vart vatten- och matskålarna finns. En kattunge som acklimatiserar sig till ett nytt hem kan vara för orolig för att dricka vatten, men den motstår sällan läcker blötmat. Att ge den ett lättsmält våtfoder är ett bra sätt att få i den vätska. Om din lilla kisse smiter in under sängen eller soffan: dra inte ut den därifrån – den behöver lite tid att ställa om sig till sin nya miljö. Förr eller senare är den redo att komma fram och undersöka sitt nya hem. Dessutom vet den ju nu vart maten finns!

När kattungen väl är redo så låt den undersöka omgivningen i sin egen takt.

Låt kattungen lära känna sina nya vänner

En liten kattunge kan lätt dra till sig uppmärksamhet och alla vill lära känna den söta krabaten. Låt kattungen först bekanta sig med de familjemedlemmar som den ska bo tillsammans med. Att träffa er och att utforska sitt nya hem är tillräckligt omtumlande för den lilla kissen. Vänta därför med besök från vänner och bekanta tills kattungen har gjort sig hemmastadd. Det finns gott om tid att träffa resten av gänget - ni ska ju spendera många fina år tillsammans!

Om din katt ska vara utekatt så vänta lite med utgången under den första tiden. Utforska trädgården eller kvarteret med sele och vänta med att låta kattungen gå på långa utflykter tills den undersökt reviren i närområdet.

Tips för en bra start tillsammans med din kattunge

  • Lämna inte kattungen ensam. Den har just flyttat hemifrån, behöver trygghet och kan bli orolig om den lämnas själv. Undvik att ha den lilla kattungen i sängen när du sover på grund av risken för tragiska klämolyckor. Ni kan sova massor med nätter tillsammans när den har vuxit till sig och blivit en stor, trygg och kelen kisse.
  • Om din kattunge är tänkt att bli utekatt – håll den i sele när ni går ut de första dagarna såvida du inte har tillgång till en inhägnad trädgård.
  • Umgås så mycket du kan med din kisse så att ni lär känna varandra. Du är ju den allra viktigaste människan i din kattunges liv!

En kattunge behöver kärlek, omtanke och förståelse. Den behöver också en del andra saker för att få de allra bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv tillsammans med dig. Hos VetApotek hittar du allt du behöver för att välkomna din nya familjemedlem på ett tryggt, säkert och kärleksfullt sätt.