Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Så borstar du hundens tänder

Hur ofta tar du dig en titt i din hunds mun? Att hålla tänder och tandkött friska spelar en stor roll för hundens hälsa och välbefinnande. Tyvärr är tandproblem vanligt hos hundar, men med enkla medel kan du som hundägare förebygga att din hund får problem. Det finns ingenting som är lika avgörande för hundens mun- och tandhälsa som tandborstningen. Börja tidigt redan när hunden är ung och borsta sedan hundens tänder regelbundet, allra helst dagligen.

Lär din hund att tandborstning är positivt

För att du och din hund ska lyckas få till en lugn, positiv och okomplicerad rutin för tandborstningen är det bra att börja träna tidigt, gärna redan när hunden är runt 4-6 månader gammal. På så sätt har hunden gott om tid att vänja sig vid tandborstningen. Lär hunden att det lönar sig att låta husse eller matte titta, klämma och känna på tandkött och tänder. Använd gärna en tandborste eller fingertandborste för att servera hunden någonting gott, exempelvis krämig paté eller liknande. Ta god tid på dig och skapa en positiv upplevelse för hunden, träna korta stunder åt gången så att hunden successivt vänjer sig.

Vilken tandkräm och tandborste passar för hundar?

Använd inte din egen tandkräm när du borstar tänderna på din hund. Hundar är känsliga för fluor och flera andra tillsatser i vanlig tandkräm. Det finns särskild hundtandkräm, som dessutom smakar gott för de allra flesta hundar. Välj en sådan, eller borsta med vanligt vatten på tandborsten. Vad gäller tandborste så finns det flera alternativ. Det finns både tandborstar speciellt utformade för att komma åt hundens tänder och fingertutor eller fingertandborstar som kan vara bra att använda när du börjar borsta hundens tänder. Det går också bra att använda en vanlig, mjuk tandborste.

Hur ofta ska man borsta hundens tänder?

Det bästa är att borsta hundens tänder en gång om dagen, men allra minst en gång i veckan. Det är aldrig för sent att börja borsta din hunds tänder: även en vuxen hund kan lära sig att tandborstning är någonting trevligt. Tänk på att om din hund redan drabbats av tandsten eller andra problem med tänderna så behöver du din veterinärs hjälp att se över och rengöra tänderna. Därefter kan du undvika nya problem genom regelbunden tandborstning.

Tecken på att din hund har problem med mun och tänder: 

• Dålig andedräkt
• Överdrivet dreglande
• Äter ovanligt långsamt eller har nedsatt aptit
• Undviker att tugga på ena sidan

Kontakta alltid veterinär om din hund visar tecken på tandproblem.

 

Läs mer i Evidensias tandskola för hund >>