Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Så borstar du hundens tänder

Hur ofta tar du dig en titt i din hunds mun? Att hålla tänder och tandkött friska spelar en stor roll för hundens hälsa och välbefinnande. Tyvärr är tandproblem vanligt hos hundar, men med enkla medel kan du som hundägare förebygga att din hund får problem. Det finns ingenting som är lika avgörande för hundens mun- och tandhälsa som tandborstningen. Börja tidigt redan när hunden är ung och borsta sedan hundens tänder regelbundet, allra helst dagligen.

Lär din hund att tandborstning är positivt

För att du och din hund ska lyckas få till en lugn, positiv och okomplicerad rutin för tandborstningen är det bra att börja träna tidigt, gärna redan när hunden är runt 4-6 månader gammal. På så sätt har hunden gott om tid att vänja sig vid tandborstningen. Lär hunden att det lönar sig att låta husse eller matte titta, klämma och känna på tandkött och tänder. Använd gärna en tandborste eller fingertandborste för att servera hunden någonting gott, exempelvis krämig paté eller liknande. Ta god tid på dig och skapa en positiv upplevelse för hunden, träna korta stunder åt gången så att hunden succesivt vänjer sig.

Vilken tandkräm och tandborste passar för hundar?

Använd inte din egen tandkräm när du borstar tänderna på din hund. Hundar är känsliga för fluor och flera andra tillsatser i vanlig tandkräm. Det finns särskild hundtandkräm, som dessutom smakar gott för de allra flesta hundar. Välje en sådan, eller borsta med vanligt vatten på tandborsten. Vad gäller tandborste så finns det flera alternativ. Det finns både tandborstar speciellt utformade för att komma åt hundens tänder och fingerputor eller fingertandborstar som kan vara bra att använda när du börjar borsta hundens tänder. Det går också bra att använda en vanlig, mjuk tandborste.