Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Så borstar du kattens tänder

Vi människor är oftast väldigt noggranna med vår tandhygien. Vi vet att det är viktigt att hålla tänderna rena och friska, därför borstar vi tänderna morgon och kväll. Men hur är det med kattens mun och tänder? Katter behöver precis som vi friska och starka tänder och tandkött. Genom att borsta kattens tänder förebygger du att din katt drabbas av problem med mun och tänder.

Att borsta kattens tänder

Det finns ingenting som så effektivt motverkar mun- och tandproblem hos katten som regelbunden tandborstning. Börja helst med tandborstning redan när katten är ung. På så sätt vänjer du katten tidigt vid hanteringen och kan göra tandborstningen till en trevlig stund. Det är också bra att börja med tandborstningen tidigt för att förebygga tandsten och tandproblem. Borsta helst kattens tänder varje dag, men allra minst en gång i veckan.

Tandkräm och tandborstar för katter

Det finns tandvårdsprodukter speciellt framtagna för katter. Använd en tandkräm speciellt framtagen för katter, exempelvis Aptus Bucacat. Den smakar gott för de flesta katter vilket underlättar tandborstningen. Det finns även speciella fingertandborstar som är bra att använda i början på ovana katter. En vanlig tandborste kan bli klumpig och stor att borsta med i en liten kattmun.

Hur borstar man kattens tänder?

Katter är snabba varelser som helst gör som de själva vill. Därför kan det vara problematiskt att få till tandborstningen om man inte lär katten att uppskatta det. Försök att göra tandborstningen till en mysig stund där du klappar och kelar med katten. När du smeker kattens ansikte kan du försiktigt föra in fingrarna i kattens mun. Smek tandköttet och vänj katten vid beröringen. När katten vant sig vid hanteringen kan du använda en fingertandborste eller så kallad fingertuta med tandkräm på för att rengöra kattens tänder.

Om katten drabbas av tandproblem

Kontakta din veterinär om du misstänker att din katt har problem med tänderna eller ont i munnen. Titta noga i kattens mun varje vecka för att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede.

Läs mer i Evidensias tandskola för katt >>