Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

En glad och säker påsk för hund och katt

Påsken är vårens högtid, och visst är det härligt att samla familj och vänner - tvåbenta som fyrbenta. Precis som vid andra högtider finns det en del saker som du bör tänka på för att göra påsken till en säker tid för din hund eller katt.

Håll tassarna borta från farliga saker​

Här kommer en lista över saker som ofta hör påsken till och som kan innebära en fara för ditt husdjur. 

Påskblommor kan vara giftiga för ditt djur

Påskliljan, eller trumpetnarciss, är giftig för hundar och katter. Ett djur som äter av den kan få njursvikt eller i värsta fall dö. Hela växten är giftig, men i synnerhet löken. Se även upp så att ditt djur inte dricker av blomvattnet som påskliljorna stått i. Det finns flera andra vårblommor som är farliga för hundar och katter, exempelvis tulpaner och hyacinter. Håll liljor, påskliljor och andra växter som kan vara farliga utom räckhåll för ditt djur. 

Påskpynt, påskfjädrar och påskris

Påskpynt som fjädrar, påskris eller dinglande påskägg kan vara lockande för ditt djur och tyckas vara en festlig leksak. Det är lätt hänt att sådana små saker fastnar i djurets hals eller mage vilket kan innebära en stor fara. Ställ pyntet på en plats ditt djur inte kommer åt. Är din hund eller katt i lekartagen finns det flera djurvänliga leksaker i vårt sortiment. 

Påskgodis och choklad är inte för djur

Det är aldrig bra att bjuda sitt djur på godsaker som är till för människor. Extra viktigt är det att hålla hundar och katter borta från sådant som innehåller choklad. Kakao innehåller ett ämne som är giftigt för både hundar och katter.

Påskmat och rester

Människomat är sällan lämpligt för djur. Den innehåller ofta alldeles för mycket kalorier, och en del saker vi människor äter är direkt olämpliga eller till och med farliga för djur att få i sig. Lök, vindruvor och russin är exempel på sådant. Maten vi äter kring påsk innehåller ofta mycket fett och salt, vilket inte är bra för katter och hundar. Det kan leda till magproblem, kräkningar och diarré. Om du vill bjuda din vän på något gott i påsk så välj bland godsaker och tugg som är gjorda för att passa hundar och katter.

Exempel på livsmedel & godis som kan vara farligt för djur:

• Lök & vitlök
• Mjölk (katter är laktosintoleranta)
• Kanel
• Deg & smet
• Choklad
• Nougat
• Vindruvor
• Russin
• Nötter & baljväxter
• Avokado
• Tuggummi

kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig något olämpligt. Kräkningar, magsmärtor, snabb puls och skakningar är vanliga symptom på förgiftning.

Fästingar och huggormar vaknar i vårvärmen

Redan vid några få plusgrader vaknar både fästingar och huggormar. Om din hund blir biten av en huggorm ska du alltid kontakta veterinär. Du kan läsa mer om huggormsbett i djurvårdguiden >>

Fästingarna vaknar så fort temperaturen stiger över fem plusgrader. Det finns flera effektiva sätt att skydda ditt djur mot fästingar. I vårt sortiment hittar du receptfria fästingmedel i form av Spot-on eller fästinghalband. Om du fått ett recept förskrivet av din veterinär kan du enkelt hämta ut det via vår recepttjänst och få ditt djurs läkemedel skickat direkt till dig. Du hittar recepttjänsten här >>

Med Evidensia-appen kan du enkelt boka både veterinärbesök på klinik och videosamtal med en av Evidensias veterinärer i mobilen eller surfplattan. Boka ditt veterinärbesök genom appen, oavsett tidpunkt eller var du och ditt djur befinner er. Via videosamtal med veterinär kan du få rådgivning och rekommendationer, diagnos av ditt djurs hälsoproblem eller förskrivning av lättare receptbelagda läkemedel utifrån veterinärens bedömning. Om ditt djurs fall är brådskande kan onlineveterinären bedöma hur akut läget är, remittera till lämplig klinik eller specialist samt informera om hur du kan hjälpa ditt djur tills dess att ni kommit till kliniken. Läs mer här >>