Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Ta hand om hundens tassar

Att vårda hundens tassar, klippa klorna och se över trampdynorna är förstås viktigt året om. Under vintern kan tassarna dock behöve lite extra kärlek och omvårdnad - snö, is och fuktigt väder, vägsalt och grus sliter på tassar, klor och trampdynor. Läs våra tips och råd kring hur du vårdar vintertorra hundtassar på bästa sätt!

Ta en titt på tassarna dagligen

Ta för vana att inspektera din hunds tassar, trampdynor och klor dagligen. Se efter så att klorna inte är för långa: långa klor bryts lätt och kan även leda till felställningar och felbelastning. Om du ser att hunden sliter ojämnt på sina klor behöver hunden undersökas av veterinär - det kan vara ett tecken på att någonting inte är som det ska. Om du har en hund av en ras som får lång päls mellan trampdynorna kan du behöva ansa och klippa den för att slippa att snö och is fastnar. Lång päls tillsammans med fuktigt väder kan också i värsta fall leda till jästsvamp och bakterieinfektioner om pälsen inte torkar upp ordentligt. Se också över hundens trampdynor: om din hund har småsår, sprickor eller torra partier finns det speciella tassalvor och hundskor som kan hjälpa.

Inspektera hundens tassar:

• Klorna - behöver du klippa eller slipa?
• Pälsen mellan tassarna - behöver den ansas?
• Trampdynorna - finns det sprickor, sår eller irritationer?

Klipp hundens klor

Under vintern slits klorna vanligtvis mindre än på sommaren, och kan behöva klippas mer frekvent. Långa klor kan leda till klobrott eller att hunden fastnar och skadar klon. För långa klor kan också skapa obehag hos hunden och svårigheter att gå och röra sig. Klipp hellre lite och ofta, än mycket och sällan - då blir kloklippning dessutom till en rutin för hunden och i regel lättare för både dig och din hund. Gör det till en positiv och lugn stund med favoritgodiset, gott om tid och tålamod. 

Ansa pälsen mellan trampdynorna

För hundraser med mycket päls mellan tramdynorna är det extra viktigt att ansa pälsen regelbundet. På så sätt kan pälsen mellan tassarna torka upp ordentligt efter promenaderna och hunden slipper snö, smuts och is som fastnar i pälsen. Klipp försliktigt bort pälsen som sticker ut mellan hundens trampdynor.

Ta hand om hundens trampdynor

Under vintern blir hundens tassar utsatta för skare, grus och is. Det kan leda till sår och obehag för hunden. Om du har en känslig hund med kort päls på tassarna kan det vara bra med skyddande hundskor. På en hund med längre päls brukar det räcka med en fet tassalva som skyddar mot vinterns slitage. Salva och skor skyddar även mot vägsalt som torkar ut tassar och trampdynor. Torka alltid av hundens tassar noga när ni varit ute, och skölj av dem om ni promenerat på platser med vägsalt eller grus.

Om din hund har känsliga tassar och trampdynor som lätt blir torra och får sprickor är det en god idé att förebygga problem genom att ge din hund ett dagligt tillskott av goda fettsyror som vårdar inifrån och ut. Nutrolin Skin & Coat är en vegetabilisk näringsolja som skyddar och ger näring åt hundens hud. Det finns även laxolja från t.ex. Svenska Djurapoteket och Dr. Baddaky eller Viacutan Plus Omega 3 & 6 Spray som kombinerar vegetabilisk olja och fiskolja.

Kontakta veterinär om:

• Hundens trampdynor har rodnader, vätskande sår eller om hunden kliar sig eller slickar mycket mellan tramdynorna.
• Hundens klor har sprickor eller om någon klo pekar åt fel håll.
• Hundens tassar visar återkommande rodnader. Tassproblem kan komma från en underliggande allergi som behöver utredas.