Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Förbered din häst för tävling och träning

Ska du ut på äventyr tillsammans med din häst? Här följer tips kring hur du förbereder din häst på bästa sätt. I vårt sortiment hittar du pälsvårdsprodukter som gör livet med häst lite mindre trassligt och mer glansigt. Du hittar även tillskott för högpresterande hästar och produkter som hjälper dig att ta hand om din häst efter träning eller tävling.

Gör hästen fin för tävling, träning och äventyr

Ibland vill man att hästen ska vara lite extra fin. Här kommer lite tips på vad du kan göra:

Schamponering och tvättning
Om du vill ha din häst skinande ren inför tävling, träning eller andra äventyr blir den allra finast om du badar den dagen innan ni ska iväg. Använd ett schampo anpassat för hästar, exempelvis NAF Show Off. Det är ett djuprengörande hästschampo som effektivt tar bort smuts och lämnar pälsen blank. Det förstärker också hästens egen färg - oavsett om din häst är svart, skimmel, fux eller annan färg. Om du snabbt vill ta bort en smutsfläck eller gräsfläck, eller om du inte har tillgång till vatten, så tipsar vi om NAF Muck Off. Det är en fläckborttagare som enkelt tar bort envisa fläckar.

Gör hästens svans extra fin och fyllig
Efter att du tvättat svansen så kan du fläta svansen medan den fortfarande är fuktig. Spraya med pälsglans för att göra svansen lätt att reda ut. När den torkat över natten kan du ta ur flätan och borsta igenom svansen. Vågorna gör att svansen ser tjockare och fylligare ut.

Ska du fläta och knoppa?
Att göra snygga flätor och knoppar är en konst - börja öva i god tid. Det finns flera hjälpmedel som hjälper mot spretig man och ser till att knoppar och flätor håller sig på plats, som flätspray eller gelé. 

Blanka och fina hovar
Skura hovarna rena och pensla därefter på hovolja, hovlack eller hovfett. En del hästar får särskilt torra hovar under sommaren när det är torrt i marken och då kan det vara bra att använda hovfett 1-2 gånger i veckan. Det hjälper din häst att hålla kvar fukten i hovarna.

Elektrolyter och återhämtning

En häst som svettas, till följd av varmt väder eller hård träning, förlorar stora mängder elektrolyter via svetten. En häst som arbetar i varmt väder kan förlora upp till 15 liter vätska i timmen. Det är lätt att tro att en häst som svettas enbart behöver få i sig tillräckligt med vatten för att kompensera vätskeförlusten, men det är alltså inte enbart vatten som hästen svettas ut. Svett består även av salter (elektrolyter) som natrium, kalcium, klorid, kalium och magnesium. Förutom det dagliga tillskottet av salt som hästen behöver få i sig via saltsten eller fodersalt, kan hästen även behöva extra elektrolyter efter hård ansträngning eller om den svettats rikligt. Elektrolyter finns både i flytande form och i pulverform som kan ges på hästens fodergiva eller blandas i dricksvattnet. 

Kyl benen efter ansträngning

Efter ett träningspass, tävling eller hård ansträngning är det en god idé att kyla hästens ben. Detta görs i syfte att få en sammandragande verkan på blodkärlen och därmed minska blodflödet. På så vis förhindrar man att små irritationer och mikroskador i senor och ligament utvecklas till faktiska skador. Du kan kyla benen antingen genom att spola med kallt vatten i 15-20 minuter eller med hjälp av särskild kyllera, kylande liniment eller kylgelé.