Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Ta hand om torra hovar - så hjälper du din häst!

"Utan hov - ingen häst" lyder ett gammalt talesätt som stämmer väldigt väl - hoven ska klara av att bära upp hela hästens vikt och det är viktigt att hovarna har rätt förutsättningar för det jobbet. Bra och friska hovar är lagom elastiska: inte för mjuka och inte för hårda. Hästens hovkvalitet påverkas dels av näringsintag och anlag, men också av yttre faktorer som väder och det underlag som hästen står och går på. Under sommaren när marken är torr kan många hästar få torra hovar med hovsprickor som följd.

blobid5.jpg

Behåll fukten som redan finns i hästens hov

​Det mesta av fukten i hästens hovar kommer inifrån. Den fukt som kommer utifrån tas upp genom sulan och den kan du återfukta genom att låta hästen stå med hovarna i vattenbad en stund. Efter att du låtit din häst stå i vatten kan du smörja in både in- och utsidan av hovarna med hovfett för att hjälpa till att hålla kvar fukt i hoven. Massera även in fettet vid kronranden.

Fodertillskott för torra och sköra hovar

Ge hästens hovar extra stöd inifrån och ut med ett fodertillskott speciellt anpassat för att ta hand om hovarna. Dålig hovkvalitet kan vara ett tecken på att hästen har brist på exempelvis biotin, vilket fodertillskottet NAF Biotin Plus kan hjälpa till med. NAF har också en speciell serie för hästar som behöver extra tillskott för hovarna, NAF ProFeet.

Tips! Ett smart sätt att ge hästens hovar extra fukt på sommaren är att skapa en fuktig plats vid vattenkaren så att hästen själv fuktar hovarna när den står och dricker. Låt vattnet stå och rinna lite extra när du fyller på vattenbaljorna så att det bildas en lerpöl runt hästens vattenplats. Se till att pölen är så stor att den når både hästens fram- och bakhovar. Om du har en sandhage fungerar inte detta knep, sandhagar leder ofta till torrare hovar och gör att du som hästägare kan behöva hjälpa till att fukta hovarna exempelvis genom vattenbad.