Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Skydda din hund mot fästingar

Sommaren är äntligen snart på ingång och du som hundägare ser säkert fram emot långa, härliga dagar i naturen med din bästa vän. Men den varma perioden bjuder inte bara på sol och bad, utan även på vissa mindre trevliga moment, som fästingar. Det finns en hel del knep att ta till för att skydda dig själv och din fyrbenta vän från parasiter. Vi på VetApotek har satt ihop en liten guide för att hjälpa dig och ditt djur att minska fästingbett och risken för fästingburna sjukdomar.​

Förebygg fästingbett på hunden

Du som har lyckan att dela livet med en hund är säkert medveten om att fästingar kan bära med sig sjukdommar som kan drabba din älskade hund. Men vet du hur man som hundägare på bästa sätt skyddar hunden mot fästingar och fästingburna sjukdomar som kan komma med dem? Här följer några fästingtips för dig och din hund!

fästing på hund

  1. Överväg att använda fästingmedel på din vuxna hund om du bor i ett fästingtätt område. Det finns flera olika typer av receptfria och receptbelagda fästingmedel för hund på marknaden. Det mest sålda av de receptfria fästingmedlen är Frontlines spot on-lösning som droppas i nacken på hunden och är verksamt även mot loppor och löss. Frontline hittar du hos oss på VetApotek tillsammans med flera andra effektiva fästingmedel. Vi har både receptfria alternativ och fästingförebyggande tabletter som skrivs ut av veterinär, de kan du sedan hämta ut via vår recepttjänst och få preparatet skickat direkt till dig. Våra receptfria salvor, spray, spot-on-droppar och fästinghalsband hittar du här >>

  2. Att använda fästingmedel är dock ingen garanti mot fästingar – komplettera med förebyggande åtgärder. Undersök pälsen efter varje utomhusvistelse. Fästingar kryper ofta runt på värddjuret i timmar innan de valt ut en plats att suga sig fast på, därför har du goda chanser att hitta parasiter redan innan de sätter sig fast. Borsta hela hundens päls, gärna på ett vitt underlag, som exempelvis i badkaret, så att du lättare kan upptäcka eventuella parasiter som borstas ut ur pälsen. Gör undersökningen till en mysig rutin i samband med dagligt gos och kel. Glöm inte bort att undersöka dig själv också.

  3. Bär långärmat och långbyxor utomhus och stoppa in byxorna i stövlarna eller i strumporna. På så sätt får fästingarna svårare att krypa innanför kläderna. Använd gärna ljusa kläder så att du lättare kan upptäcka krypande parasiter.

  4. Klipp gräsmattan ofta om du har trädgård. Fästingar sitter ofta längst upp på grässtjälkar och väntar på ett värddjur.

  5. Införskaffa en bra fästingplockare som effektivt tar bort hela fästingen redan i ett tidigt stadium. Fästingborttagare finns i olika modeller, från den klassiska pincetten till snaran/öglan och kofotsmodellen. Dessutom är många av dem särskilt utformade för att användas i päls.

Ta bort en fästing

Oavsett förebyggande åtgärder och fästingmedel kan du mot förmodan hitta fästingar på din hund eller på dig själv. Då är det viktigt att plocka bort dem så snabbt som möjligt eftersom risken för fästingsjuka ökar ju längre fästingen sitter. Det bästa sättet att ta bort en fästing är med en fästingplockare. Använd exempelvis en pincett, snara eller kofot. Försök att få grepp om fästingen så nära huden som möjligt och dra den sedan rakt ut varefter du rengör området där fästingen satt. Tryck eller vrid inte för att försöka döda fästingen medan den sitter fast i huden, den kan då kan kräkas ut smittoämnen. Glöm inte att rengöra fästingplockaren efter användning för att få bort eventuella smittoämnen.

Fästingbett

Ett fästingbett kan svullna upp och klia och det är inte ovanligt att det skapas en liten knöl eller rodnad där parasiten har suttit. Ibland sitter bitar av fästingen kvar i huden. Vanligtvis försvinner dessa av sig självt tillsammans med sårskorpan efter en tid. Badda med klorhexidinlösning eller alsolsprit för att förebygga hudinflammation. Om hunden river, kliar eller slickar mycket på bettet kan den behöva förses med krage tills hudområdet har läkt. Kontakta veterinär om svullnaden ökar eller om du upptäcker symptom som yrsel, hälta, aptitlöshet eller kräkningar hos hunden.

Receptbelagda fästingmedel

Många fästingmedel för hund är receptfria och ges som antingen droppar, salva eller spray. Men det finns även fästingförebyggande tabletter, som till exempel Bravecto och NexGard, som skrivs ut på recept av veterinär. Tabletterna ges direkt i djurets mun och verkar mellan 4–12 veckor genom att utsöndra ämnen genom hundens hud som har en fästingavvisande effekt. Fördelarna med detta är att effekten inte försämras i samband med att hunden badar eller blir blöt i regnet. Det skapar ingen stark lukt hos hunden och dessutom kan du kela och leka med din vovve utan att få fästingmedel på dig, till skillnad från fästingmedel som appliceras direkt på hundens hud. Rådgör med din veterinär för att få hjälp med att välja ett lämpligt fästingskydd för din hund. 

Om du fått ett fästingpreparat eller annat läkemedel utskrivet till din hund kan du enkelt hämta ut det via vår digitala recepttjänst. Hämta ut ditt recept här >> 

Receptfria fästingmedel

Vilket receptfritt fästingmedel som är bäst är individuellt och beror på allt från hundens ras och hälsotillstånd, till livsstil och ålder. Dessutom bör man ta hänsyn till om det finns små barn, valpar, kattungar eller andra mer känsliga familjemedlemmar som bor tillsammans med hunden. Läs bipacksedeln noggrant innan du använder preparatet.

Receptfria fästingmedel finns som spot on-droppar, salva, spray och tuggtabletter. Frontline är idag ledande på marknaden och erbjuder spot-on-droppar och spray för utvärtes användning. Det finns även speciella fästinghalsband från exempelvis Scalibor och Seresto som motverkar fästingar hos hund samt tuggtabletter från AdTab som angriper redan attackerande fästingars nervsystem och dödar dem i samband med att de biter din hund. En annan populär produkt är den ekologiska fästingsalvan från WAP Dog Care med väldoftande lavendel och cederträ – ett naturligt, skonsamt och fräscht alternativ som inte avger någon kemisk eller obehaglig lukt hos hunden.

Valp & fästingmedel

Generellt ska man undvika att använda fästingpreparat på valpar och de flesta fästingmedel är inte lämpliga för hundar under 12 veckor. Dessutom ska den växande hunden ha uppnått en viss vikt, vilket alltid anges på bipacksedeln. Många hundägare undviker helt att använda fästingmedel på sin valp och försöker istället förebygga parasiter på andra sätt, exempelvis genom noggrann kontroll av hunden efter varje utevistelse i samband med borstning, bad etc. Rådgör med veterinär om du och din valp bor i ett område med stor förekomst av fästingburna sjukdomar.