Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Skydda din katt mot fästingar

Redan under tidig vår, när temperaturen blir fyra till fem grader, vaknar fästingarna och blir aktiva. Fästingen är ett spindeldjur som kryper upp från marken på våren för att leta efter ett värddjur att suga blod från. Den frodas under det varma halvåret och vandrar mellan flera värddjur under sin livstid. Därför kan den sprida smittoämnen från exempelvis råttor till andra djur och människor. Att fästingar biter sig fast på katter är vanligt, det är dock ovanligt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar.

Sök igenom kattens päls efter fästingar

Även om det är ovanligt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar är det bra att undersöka kattens päls varje dag under fästingsäsongen och plocka bort eventuella fästingar så snart som möjligt. Titta extra noga vid kattens ansikte, på halsen och vid armhålorna - det är områden där fästingar gärna sätter sig. Man kan även behandla katten med fästingmedel för att de ska slippa fästingbett och för att undvika att de bär med sig fästingar in i hemmet där fästingarna kan förflytta sig till människor och hundar. Fästingar förflyttar sig lätt mellan hemmets familjemedlemmar och kan följa med in i huset med dig eller hunden. Därför kan även innekatten drabbas av fästingar, trots att den aldrig sätter sin tass utomhus.

grå katt som sover

Förebygg fästingbett på katten

  1. Överväg att använda fästingmedel på din vuxna utekatt om du bor i ett fästingtätt område där det förekommer en hög grad av fästingburna sjukdomar. Det mest sålda receptfria fästingpreparatet för katt är Frontlines spot on-lösning som droppas i kattens nacke och är verksamt även mot loppor och löss. Men det finns även andra varianter som spray och fästinghalsband. Tänk på att alltid välja ett fästingmedel som är avsett för just katt eftersom andra preparat kan vara giftiga för katter.

  2. Att använda fästingmedel är dock ingen garanti mot fästingar. Komplettera med förebyggande åtgärder. Undersök pälsen efter varje utomhusvistelse. Fästingar kryper ofta runt på värddjuret i timmar innan de valt ut en plats att suga sig fast på, därför har du goda chanser att hitta dem redan innan de sätter sig fast. Borsta hela kattens päls, gärna på ett vitt underlag som exempelvis i badkaret eller på ett vitt lakan. På så sätt upptäcker du lättare eventuella parasiter som borstas ut ur pälsen. Kontrollera ansikte och öron noggrant. Gör gärna undersökningen till en mysig rutin i samband med dagligt gos och kel. Glöm inte bort att undersöka dig själv också.

  3. Bär långärmat och långbyxor utomhus och stoppa in byxorna i stövlarna eller i strumporna. På så sätt får fästingarna svårare att krypa innanför kläderna. Använd gärna ljusa kläder så att du lättare kan upptäcka krypande parasiter.

  4. Klipp gräsmattan ofta om du har trädgård. Fästingar sitter ofta längst upp på grässtjälkar och väntar på ett värddjur.

  5. Införskaffa en bra fästingplockare som effektivt tar bort hela fästingen redan i ett tidigt stadium. Fästingborttagare finns i olika modeller, från den klassiska pincetten till snaran/öglan och kofotsmodellen. Dessutom är många av dem särskilt utformade för att användas i päls.

Så tar du bort en fästing från din katt

Oavsett förebyggande åtgärder och fästingmedel kan du mot förmodan hitta fästingar på din katt. Då är det viktigt att plocka bort dem så snabbt som möjligt eftersom risken för fästingburna sjukdomar ökar ju längre fästingen sitter. Det bästa sättet att ta bort en fästing är med en fästingplockare. Använd exempelvis en pincett, snara eller kofot. Försök att få grepp om fästingen så nära huden som möjligt och dra den sedan rakt ut varefter du rengör området där fästingen satt. Tryck eller vrid inte för att döda fästingen medan den sitter fast i huden eftersom den då kan kräkas ut smittoämnen i huden. Glöm inte att rengöra fästingplockaren efter användning för att få bort eventuella smittoämnen.

Om din katt får ett fästingbett

Ett fästingbett kan svullna upp och klia och det är inte ovanligt att det skapas en liten knöl eller rodnad där parasiten har suttit. Ibland sitter bitar av fästingen kvar i huden. Vanligtvis försvinner dessa av sig självt tillsammans med sårskorpan efter en tid. Badda med sårtvätt som är avsett för katter för att förebygga hudinflammation. Om katten river, kliar eller slickar mycket på bettet kan den behöva förses med krage tills hudområdet har läkt. Kontakta veterinär om svullnaden ökar eller om du upptäcker symptom som yrsel, hälta, aptitlöshet eller kräkningar hos katten.

Receptbelagda fästingmedel till katt

De flesta fästingmedel för katt är receptfria och används utvärtes på kattens hud. Men det finns även fästingförebyggande tuggtabletter, som till exempel Bravecto eller Nexgard, som skrivs ut på recept av veterinär. Tabletterna ges direkt i djurets mun och verkar genom att utsöndra fästingavvisande ämnen genom kattens hud. Fördelarna med detta är att effekten inte försämras i samband med att katten badar eller blir blöt i regnet. Det skapar ingen stark lukt hos katten och dessutom kan du kela och leka med din kisse utan att få fästingmedel på dig, till skillnad från preparat som appliceras direkt på kattens hud eller päls. Med tabletter reduceras också risken för att barn och andra djur som lever med katten får i sig preparatet.

Om du fått ett fästingpreparat eller annat läkemedel utskrivet till din katt kan du enkelt hämta ut det via vår digitala recepttjänst. Hämta ut ditt recept här >> 


Receptfria fästingmedel till katt

Vilket fästingmedel som är bäst är individuellt och beror på allt från kattens vikt och hälsotillstånd, till dess livsstil och ålder. Dessutom bör man ta hänsyn till om det finns små barn, valpar, kattungar eller andra mer känsliga familjemedlemmar som bor tillsammans med katten. Rådfråga veterinär om vad som är bäst för just din katts situation. Läs alltid bipacksedeln noggrant innan du använder preparatet.

Receptfria fästingmedel för katt finns som både pälsspray, spot on-lösning som droppas i kattens nackskinn och som tuggtabletter som angriåer fästingen inifrån. Det finns också fästinghalsband för katt, exempelvis från varumärket Seresto – ett halsband preparerat med en substans som är giftigt för fästingen och som gör den ”förvirrad” eller oförmögen att få fäste i kattens hud.

Kattungar & fästingmedel

Generellt ska man undvika att använda fästingpreparat på kattunge och de flesta fästingmedel är inte lämpliga för katter under 8 veckor medan en del andra preparat kräver att katten är över 10 veckor gammal. Dessutom ska katten ha uppnått en viss vikt, vilket alltid anges på bipacksedeln. Många kattägare undviker helt att använda fästingmedel på sin kattunge och försöker istället förebygga parasiter på andra sätt, exempelvis genom noggrann kontroll efter varje utevistelse i samband med borstning, bad etc. Rådgör med veterinär om du och din kattunge bor i ett område med stor förekomst av fästingburna sjukdomar.