• Snabb leverans & fri frakt från 599kr
  • Fullt licensierat djurapotek online
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Prenumerera och spara 5% Läs mer

Första hjälpen-guide för hund och katt

Att ha kunskap om första hjälpen för din hund eller katt kan hjälpa dig att rädda livet på ditt djur. När olyckan är framme vill vi kunna agera snabbt för att reducera smärta och förebygga livshotande tillstånd hos djuret. Därför har vi på VetApotek satt ihop en första hjälpen-guide för hussar och mattar att ha till hands i krissituationer. Den ska ses som en första viktig insats att påbörja fram tills dess att ditt djur kan få professionell vård hos veterinär.

Lär känna ditt djurs normala hälsotillstånd

Lär känna ditt djurs frisktillstånd

Ju mer du vet om ditt djur i friskt tillstånd, desto snabbare kan du agera om någonting verkar vara fel. Kontrollera din hund eller katts kroppstemperatur när djuret är friskt och lugnt.

Kroppstemperatur
Normal temperatur för hund och katt är 38-39 grader.

Andningsfrekvens
Normal andringsfrekvens för hund och katt i vila är ca 10-30 andetag/minut.

Puls
Det lättaste sättet att ta pulsen på ditt djur är genom att känna den i ljumsken på insidan av bakbenet. Räkna puls-slagen under 15 sekunder och gånga antalet med fyra för att få fram slag per minut. Bli inte orolig om pulsen är oregelbunden på din hund - den ökar vid inandning och minskar vid utandning vilket är fullt normalt. Pulsen kan skilja sig åt mellan olika individer beroende på ras, ålder och fysisk aktivitet.

Hund: ca 70-120 slag/minut
Katt: ca 140-240 slag/minut

Slemhinnor 
Slemhinnefärg och kapilläråterfyllnad: lär dig hur rosa just din hund är i slemhinnorna när den är frisk. Testa att trycka på insidan av läppen eller i tandköttet. Det ska ta 1 - <2 sekunder innan blodet kommer tillbaka. Slemhinnorna ska kännas fuktiga. Passa även på att titta hur din hunds tänder ser ut samt mängd tandsten. Tänderna ska vara vita och blanka.

Förebygg olyckor

Det allra bästa du som djurägare kan göra för att undvika skador och olyckor är att förebygga dem. Nedan följer en lista på sådant som hundar och katter ska hållas borta ifrån, och råd kring hur du undviker farliga situationer.

  • Kemikalier, bensin, lösningsmedel, medicin och värktabletter.
  • Blommor och krukväxter som kan vara giftiga för hundar och katter, exempelvis påskliljor, amaryllis och julstjärna bland många fler.
  • Livsmedel för människor. De kan vara giftiga för ditt djur. Några exempel är choklad, lök, deg, russin och vindruvor bland många fler.
  • Lämna aldrig djuret ensam i bilen, båten eller husvagnen, särskilt inte under varma dagar. Det finns risk för värmeslag som är ett livshotande tillstånd.
  • Lämna inte djuret ensam med ben, tuggpinnar eller leksaker eftersom det finns en risk för kvävning.
  • Håll fönster och balkongdörrar stängda eller näta in dem på ett säkert sätt.
  • Kontrollera nya miljöer (hyrstugor, sommarhus etc.) efter risker som exempelvis råttgift, trasiga fönster, trappor eller vassa föremål.
  • Håll uppsikt över hunden under promenaden, håll den kopplad, kontrollera alla föremål som den tar i munnen, undvik svaga isar, högt trafikerade områden och undvik långa promenader i staden runt nyår.
  • Förse katten eller hunden med flytväst i marina miljöer.
  • Ha en djurakut inlagd i mobilen som kontakt så att du snabbast möjligt kan ringa under en kris. Om ditt djur får exempelvis hjärtstopp eller andnöd finns det ingen tid att googla eller leta telefonnummer.
  • Se till att du vet vart hjärtat sitter på ditt djur och öva på att ta pulsen på det så att du lättare kan ge hjärtmassage i en kris. Läs igenom denna guide flera gånger för att vara förberedd om en olycka sker.
  • Beställ ett första hjälpen-kit för hund och katt, förslagsvis Evidensias Stora Djurapotek här på VetApotek.

Bedöm ditt djurs hälsotillstånd

Om ditt djur hamnar i en livshotande situation är det viktigt, även om det kan vara svårt, att du försöker behålla lugnet medan du bedömer djurets hälsotillstånd.

  1. Ring veterinär, (du har redan förberett genom att lägga in ett utvalt djursjukhus som kontakt i mobilen) sätt mobilen på högtalare, lägg undan den för att ha fria händer medan du väntar på svar. Tillkalla gärna hjälp från förbipasserande om du är själv.
  2. Se till att platsen där katten/hunden befinner sig är säkrad från ytterligare faror och att underlaget är stabilt nog för att utföra eventuell livräddning på.
  3. Kontrollera om djuret är vid medvetande: Försök att väcka det genom att skaka lite försiktigt på det och sök ögonkontakt medan du talar lugnande till djuret.
  4. Kontrollera andningen – se om bröstkorgen rör sig upp och ner och håll handen framför nosen för att känna efter utandningsluft. Undersök färgen på slemhinnor i hunden/kattens mun – de ska vara ljusrosa. Om slemhinnorna har en blåaktig nyans kan det vara tecken på andningsproblem.
  5. Kontrollera luftvägarna: Undersök hunden/kattens svalg efter föremål, slem eller blod som kan tillstoppa luftvägarna. Öppna djurets mun, lyft hakan och dra försiktigt ut tungan en bit för att se ner i svalget. Ta bort eventuella främmande föremål från svalget.
  6. Ta pulsen på djuret genom att placera handen i ljumsken på insidan av bakbenet.

Att göra en enkel nossnara

Ett djur som har skador och har ont kan försöka bitas - hur snällt det än är i vanliga fall. För din egen säkerhets skull kan du göra en enkel nossnara av ett koppel, en gasbinda eller liknande - om du inte har tillgång till en munkkorg.

  1. Gör en enkel knut, knuten ovanpå nosen
  2. Korsa under nosen
  3. Knyt i nacken

OBS! Nossnaran får inte användas om hunden har svårt att andas.

Kvävning och andnöd

Om ditt djur fått ett föremål som fastnat i halsen kan det i vissa fall tas bort genom att tungan trycks ner och förmålet dras ut. Var försiktig så att föremålet inte  åker längre ner i djurets hals.

Om detta inte lyckats kan sk Heimlich manöver utföras, det vill säga tryck över främre delen av buken upp mot bröstet. Om föremålet inte lossnar trots denna manöver - åk omedelbart till veterinär. Om djuret inte andas och saknar puls påbörjas HLR, se avsnitt nedanför.

Om ditt djur fått ett främmande föremål i halsen kan du utföra Heimlich manöver

Hjärt-lungräddning-HLR

Utför inte hjärt- och lungräddning på ett djur som är vid medvetande. Om ditt djur tappar medvetandet, puls och andning är det viktigt att du genast agerar för att förhindra allvarliga skador på hjärna och inre organ. Syrebrist kan orsaka hjärnskador redan efter 3 – 4 minuter. Om du är ensam, försök att tillkalla assistans från förbipasserande människor medan du utför livräddningen. 

Tecken på att ditt djur drabbats av hjärtstillestånd:

  • Djuret andas inte, inga hjärtslag. Slemhinnorna blir ofta blå.
  • Pupillerna är förstorade utan reaktion. 

Obs! Kontrollera djurets över luftvägar innan du utför HLR för att se att dessa är fria från föremål som blockerar andningen. 

Hjärt-lungräddning på små hundar och katter

  1. Lägg hunden/katten i sidoläge.
  2. Placera din ena hand där djurets armbågsspets möter bröstet. Lägg din andra hand likadant på djurets andra sida. 
  3. Tryck händerna mot varandra för att komprimera djurets bröstkorg.
  4. Tryck ca 30 gånger med en hastighet på ungefär 100-120 tryck/minut (2 tryck per sekund).
  5. Växla därefter till konstgjord andning, två inblåsningar. Stäng djurets mun, sträck djurets hals, sätt dina läppar kring djurets nos och blås ut försiktigt så att bröstkorgen reser sig. Blås extra försiktigt om djuret är litet för att inte skada lungorna.

Hjärt-lungräddning på mellanstora till mycket stora hundar

  1. Lägg hunden i sidoläge.
  2. Knäböj mot hundens rygg och placera dina händer där bröstkorgen är som bredast.
  3. Tryck ner hundens bröstkorg med raka armar. Tryck hårt med försök att undvika att skada revbenen.
  4. Tryck på bröstkorgen 30 gånger med snabba, rytmiska tryck i ett ungefärligt tempo på 2 tryck per sekund.
  5. Växla därefter till konstgjord andning, två inblåsningar. Stäng hundens mun, sträck hundens hals, forma din mun mot hundens nos och blås in luft så att bröstkorgen reser sig.

Medvetslös hund/katt som andas och har puls

  1. Stoppa blödningar: Om djuret har sårskador så stoppa eventuella blödningar med gasbindor och kompresser. Se stycket ”sårskador” nedan.
  2. Förebygg ytterligare skador i samband med transport till veterinär – djuret ska transporteras liggandes på sidan. Använd förslagsvis ambulansfilten som ingår i Evidensias Stora Djurapotek och var två personer till att bära djuret.
  3. Var försiktig vid lyft: Se till att du inte trycker på sår, bröstkorg eller luftstrupe. Håll djuret så rakt som möjligt när du bär det för att undvika eventuella rygg- eller nackskador. Var om möjligt två personer för att bära djuret så att någon kan stödja hundens nacke och huvud i rak position.

Värmeslag hos hund och katt

Hundar och katter svettas ytterst lite, endast genom trampdynorna, och reglerar sin kroppstemperatur främst genom att flämta. Katter kompenserar även med att tvätta sig mer under heta dagar. De vanligaste orsakerna till värmeslag hos hund/katt är att den lämnats ensam i en varm bil, fått för lite vätska och/eller eller utfört hård träning/lek/jakt i hett väder.

Du kan förebygga värmeslag genom att vara extra vaksam på ditt djur under varma dagar och att aldrig lämna det ensam i en bil eller båt. Kom ihåg att erbjuda massor med vatten under heta dagar. Det finns även kyldynor som hunden/katten kan ligga och svalka sig på under exempelvis bilresan eller efter träning/lek. Symptom på värmeslag är kraftigt flåsande med tungan ute, förhöjd kroppstemperatur, kladdig saliv, yrsel och matthet med medvetslöshet som följd. Eftersom värmeslag kan leda till dödsfall är det viktigt att man snabbt agerar.

    1. Försök att hålla djuret så stilla som möjligt och tala lugnande till det.
    2. Ge djuret vatten att dricka och lägg flera blöta handdukar kring djurets kropp.
    3. Om du har möjlighet så duscha hunden/katten med ljummet vatten i etapper. Kroppstemperaturen ska inte sjunka för snabbt utan gradvis. Ta tempen på djuret i omgångar och avbryt svalkningen när temperaturen når 39,5 C.
    4. Ta hunden/katten till veterinären för att undersöka den efter skador som kan orsakas av värmeslag.

 

Sårskador hos hund och katt

Sårskador hos hund och katt kan orsakas av allt från ormbett och slagsmål med andra djur till trasigt glas och andra vassa föremål utomhus eller i hemmet. Även små sår bör ses över direkt för att förebygga infektioner hos djuret. Kraftigt blödande sår ska läggas om med kompress eller annat bandage för att stoppa blödningen och ska sedan sys hos veterinär. Nedan följer några viktiga punkter för åtgärder i samband med sårskador hos hund och katt.

  1. Överväg om det behövs en nossnara. Om hunden/katten har ont kan den bitas under behandling. Se beskrivning på hur du gör en enkel nossnara högre upp i denna guide.
  2. Klipp försiktigt av pälsen kring såret/såren för att enklare kunna bedöma dess omfattning.
  3. Tvätta såret med koksaltlösning.
  4. Om såret är djupt och blöder mycket, linda om det med en blodstoppande kompress eller gasbinda. Åk därefter genast till veterinär med ditt djur. Veterinären avgör sedan om djuret behöver sys och kan förse det med krage eller operationsdräkt.

Lägg ett tassbandage

  1. Gör rent såret och lägg på en steril kompress.
  2. Placera bomullstussar mellan djurets tår.
  3. Placera bomull runt tassen och en bit upp på benets alla sidor.
  4. Linda om några varv med gasbinda och fäst med medicinsk tejp. Spänn inte åt så hårt att djurets blodcirkulation försämras men tillräckligt för att få stadga och hålla bomullen på plats.
  5. Skydda bandaget med ett varv med elastiskt binda. Tänk på att inte dra åt för hårt.
  6. Använd ett tasskydd eller en plastpåse runt bandaget innan djuret går ut i fuktigt väder. Ta av tasskyddet/påsen när djuret är inomhus.
  7. Byt tassbandaget varje dag – gör om samma procedur.

 

Magsjuka/förgiftning

Allt från svampar och växter i naturen, till livsmedel och kemikalier i hemmet kan orsaka förgiftning och magsjuka hos hundar och katter. Om du vet att ditt djur har ätit något giftigt, försök inte att framkalla kräkningar hos hunden/katten. Ring istället veterinär och försök sedan att få djuret att dricka och äta något för att neutralisera giftet. Var noga med att upplysa veterinären om vad djuret har ätit och medhav om möjligt ett prov på det till veterinären. Veterinären bedömer om djuret behöver kräkmedel och vilken behandling som ska sättas in.

Ögon och ögonskador

Vissa hundraser har särskilt känsliga ögon som faktiskt kan falla ut en bit från ögonhålan i samband med exempelvis hård ansträngning, djurslagsmål eller klämolyckor. Detta kallas för ögonprolaps eller ögonframfall och är vanligast förekommande hos trubbnosade hundraser med stora ögonhålor och utstående ögon. Tillståndet är akut och det är viktigt hunden omedelbart tas till veterinär för att minska risken för att synnerverna skadas och orsakar blindhet hos hunden. Vid ögonprolaps, gör följande:

  1. Försök inte att trycka in ögat och rör inte vid ögonhålan. Ring veterinär och övervaka hunden medan du väntar på svar.
  2. Se till att hunden inte kliar på och runt ögat och att den inte stryker huvudet mot saker.
  3. Hunden kan inte blinka och därför måste ögat hållas fuktigt för att inte torka ut. Fukta en kompress med koksaltlösning och lägg försiktigt över det framfallna ögat eller droppa lösningen direkt hundens öga för att hålla det konstant fuktigt (kompress och koksaltlösning ingår i Evidensias Stora Djurapotek).
  4. Ta hunden till veterinären så snabbt som möjligt. Veterinären kommer att utföra en operation under narkos då ögat försiktigt läggs tillbaka i ögonhålan.