Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Evidensias veterinär Margot om vikt

Felaktig kost och för lite motion är en av huvudorsakerna till att husdjur blir överviktiga enligt Margot Thell, legitimerad djursjukskötare och medicinsköterska på Evidensia Djursjukvård. 

Oftast märks övervikt hos veterinären men du kan kontrollera själv om din hund är överviktigt. Du ska kunna se en markerad midja både ovanifrån och från sidan men även känna hundens revben genom att lätt stryka md fingrarna över dem. Om du inte kan se midjan eller känna revbenen räknas hunden som överviktig. 

Övervikt kan leda till förkortad livslängd tillsammans med andra besvär som smärtsam artros eller stelhet t.ex. 

– Kosten är absolut det viktigaste och det man börjar titta på när man lägger en plan för ett överviktigt djur. Ett friskt djur ska förstås röra på sig i någon form. Kan vara promenader, lek eller liknande men först måste man komma tillrätta med kosten, säger Margot.

Dela inte med dig av din egen mat till din hund, den innehåller inte det som hunden behöver i form av vitaminer och mineraler men är också ett tillägg till allt foder din hund redan äter vilket bidrar till för högt kaloriintag.

Läs mer om vikt hos Evidensia.

Kom ihåg!

  • Du blir vad du äter. Det gäller även våra djur.
  • Ett djur som blir överviktigt redan som liten får ofta problem genom hela livet.
  • Överutfodra aldrig ett djur. Precis som vi klarar de svält bättre än övervikt. Foderdosering tillsammans med individuell rådgivning bör bli gällande för hur du utfodrar ditt djur.
  • Katter tar längre tid än hundar att banta. Det beror på att de är rovdjur, jagar och småäter mer.
  • Kastrerade katter/hundar har 25% lägre energiomsättning än tidigare. Det gäller livet ut vilket ofta kräver kontroll av kaloriintaget.
  • Olika raser är olika benägna att gå upp i vikt. Cocker Spaniel, Labrador retriver, Rotweiler och Golden retriver är exempel på ras som lättare lägger på sig.

Behöver du hjälp?

Få personlig rådgivning om dina recept och läkemedel. 

040 655 86 90

info@vetapotek.se

Söker du råd och hjälp för djur ber vi dig boka en tid hos veterinär.

Boka tid hos veterinär