Förbered din hund och katt inför nyår
Nyårsafton, med alla fyrverkerier, är en orolig tid för många hundar och katter. För djurägaren som inte har möjlighet att resa bort med sin fyrbenta vän till en lugnare plats, som exempelvis lantstället i skogen, finns det andra metoder för att förbereda din vän på det högljudda nyåret.
Hjälp din hund eller katt att behålla lugnet
Om du vet med dig att din hund eller katt reagerar på ljus och ljud från nyårsraketer och smällare kan det vara en god idé att införskaffa hjälpmedel som kan hjälpa din vän att minska stressen under nyår.
Inför hunden och kattens nyårsfirande
Införskaffa tjocka gardiner och textilier som dämpar ljudet från nyårsraketerna. Det finns även ljudinspelningar online som kan användas för att förbereda ditt djur på nyårssmällare. Försök att få hunden/katten att förknippa ljudet med något positivt genom att ge den godis varje gång det smäller.
Tips & råd inför nyår med katt & hund
• Om möjligheten finns: boka en stuga eller ett hotell för dig och ditt djur på landet där det är lugnare. Det finns även kommuner, exempelvis Gävle, som har förbjudit fyrverkerier för djurens skull. En del hotell vid flygplatser, t.ex. vid Arlanda, erbjuder djurvänliga nyårskoncept för hundar och katter som är rädda för smällare och raketer. Det är fyrverkeriförbud med en mils radie från Arlanda, och därmed blir det en lugn fristad utan raketer.
• Beställ orosdämpande tuggbitar som Aptus Relax eller Zylkene Chews. Det finns även doftavgivare eller feromonspray som kan ha en lugnande inverkan från Feliway eller Adaptil.
• Om du har en utekatt som inte använder låda: Införskaffa en kattlåda så att katten kan hållas inomhus under nyårsperioden.
• Lek/kela med ditt husdjur och ge det godbitar samtidigt som ni lyssnar på smällare på låg volym på exempelvis Spotify. Höj volymen gradvis för att vänja djuret vid ljudet.
• Förbered ett litet krypin eller en mysig koja i ett rum där smällarna hörs som minst, exempelvis badrummet, garderoben eller ett rum utan fönster. Vänj djuret vid sitt krypin redan innan själva nyårsafton och spela ljud med smällare på låg volym i rummet.
• Införskaffa tjocka ljuddämpande gardiner och kraftiga textilier.
• Undersök vilka djursjukhus som har jouröppet på nyårsafton och var beredd med telefonnummer om hunden eller katten skulle behöva ett akut veterinärsbesök.
Se över ditt djurapotek
Fyll på katten eller hundens husapotek inför jul- och nyårshelgerna. Förutom sårvård och förband som ska finnas tillgängligt om olyckan är framme kan det vara smart att fylla på med färdig skonkost, vätskeersättning och fodertillskott med goda bakterier som gör gott för en orolig mage. Det är bra att ha hemma om din hund eller katt skulle bli stressad och får problem med magen.
Håll din hund sysselsatt under firandet
Om din hund blir orolig kan du försöka få den att tänka på någonting annat. Att äta, tugga och slicka har dessutom en lugnande effekt. Fyll på med tuggben, aktiveringsleksaker eller aktiveringsmattor inför jul och nyår. Inför nyårsafton kan det vara en god idé att förbereda en aktiveringsleksak fylld med blötmat som fått ligga i frysen - då har hunden att göra en god stund under tolvslaget.
Tips & råd för själva nyårsafton
• Res bort till landet och lugnet om det finns möjlighet till det.
• Använd rogivande doftferomoner eller stressreducerande tuggtabletter som exempelvis Feliway för katt, Adaptil för hund, eller Aptus Relax för hund & katt.
• Håll utekatten inomhus.
• Se till att hunden varit ute och gjort sina behov i god tid innan nyårsraketerna kulminerar. Håll hunden kopplad med en extra stabil sele. Använd gärna Adaptil Calm On-The-Go Halsband med orosdämpande doftferomoner.
• Undvik långa promenader. Begränsa till endast nödvändig rastning för att utföra behov. Hunden kan ta igen motionen efter nyår.
• Stäng alla fönster & dörrar och häng upp ljuddämpande gardiner och filtar.
• Maskera ljudet från smällarna med musik.
• Om katten eller hunden börjar bli orolig, prova att gå in tillsammans med ditt djur i ett mindre, tystare rum utan fönster som exempelvis badrummet. Där har du redan förberett en liten mysig koja med godbitar, vatten och leksaker. Ställ in kattlådan i rummet.
• Försök att bete dig som vanligt. Om du visar oro smittar det av sig på ditt husdjur.
• Ge godis till ditt husdjur och klappa det om det söker kontakt. Låt djuret vara i fred om det vill men lämna det inte ensam hemma.
OBS! Ge aldrig ditt djur lugnande medel, värktabletter eller läkemedel som är avsett för människor! Det är livsfarligt för ditt djur och kan i värsta fall leda till döden.