• Snabb leverans & fri frakt från 599kr
  • Fullt licensierat djurapotek online
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Prenumerera och spara 5% Läs mer

Vilket hundfoder ska din hund äta?

Välj rätt hundfoder till din hund

Att välja foder till sin hund kan verka komplicerat. Det finns en uppsjö av olika hundfoder, alla med olika hälsofördelar, smaker och konsistenser. Så, hur ska man tänka när man väljer vilken mat ens fyrbenta vän ska serveras? Läs vidare för att få lite tips på vägen mot en hälsosam kost för din hund!

Hos oss på VetApotek kan du vara trygg med att du köper ett hundfoder av hög kvalitet. Vi säljer endast foder från noga utvalda varumärken. I vårt sortiment har vi hundfoder av flera olika typer för att du ska kunna hitta det foder som passar allra bäst till just din hund. 

Behöver din hund ett särskilt veterinärfoder?

Om din hund blivit undersökt av veterinär och det konstaterats att hunden behöver ett särskilt dietfoder, så kallat veterinärfoder, så har du förmodligen redan blivit rekommenderad ett särskilt foder för din hund. Om din hund har hälsoproblem så ska du alltid uppsöka din veterinär; veterinärfoder ges som en del av hundens behandling och ersätter inte annan behandling eller medicin. 

Hos VetApotek hittar du veterinärfoder från Royal Canin Veterinary, Purina, Hill's och Specific.

 

Du hittar alla veterinärfoder för hund här.

 

Hundfoder för hela livet

Hundar förändras genom livet, och det gör även deras näringsbehov. Därför bör du ge olika typer av foder beroende på vilket stadie i livet din hund befinner sig.

Valp- och juniorfoder för valpar och unga hundar

Din valp behöver ett protein- och fettrikt valpfoder för att den ska växa upp till en stark vuxen hund. Det finns olika typer av valpfoder beroende på hur stor din valp förväntas bli som vuxen. Det gäller även senare i livet när valpen växer upp till en vuxen individ. Det finns hundfoder för olika raser och storlekar. Vissa hundar och raser befinner sig i gränslandet, och det är inte alltid så lätt att veta om din hund är x-small eller mini, maxi eller giant. Här kan du se en generell rekommendation för hundars olika vikt och vilke grupp de tillhör:

  • X-small 1 - 4 kg
  • Mini 1 - 10 kg
  • Medium 11 - 25 kg
  • Maxi 26 - 44 kg
  • Giant > 45 kg

 

Du hittar våra valp- och juniorfoder här.

 

Foder för vuxna hundar

Hundfoder för vuxna hundar finns i en rad olika varianter. Det är framförallt energiinnehållet som skiljer sig åt: olika hundar och olika hundraser kan t. ex. ha olika lätt för att lägga på sig i hull, kastrerade hundar behöver ofta en lägre energihalt och hårt arbetande hundar behöver extra energi för att orka prestera. 

 

Du hittar foder för vuxna hundar här.

 

Foder för den äldre hunden

När din hund blivit grå om nosen och ni fått många fina år tillsammans kan det vara dags att gå över till ett seniorfoder. Ett hundfoder särskilt framtaget för seniorer bör t.ex. innehålla protein med hög smältbarhet och mindre mängd fosfor för att skona njurarna. Det innehåller även mindre fett och mer fibrer, det beror på att äldre hundar ofta inte är lika aktiva som yngre hundar och har därför lättare att gå upp i vikt och större risk att drabbas av förstoppning

 

Du hittar foder för äldre hundar här.

 

Att byta hundfoder

Ibland behöver man byta hundmat. Det kan bero på att valpen blivit vuxen, den vuxna hunden blivit senior eller för att det nuvarande fodret helt enkelt inte längre passar din hund. När det är dags för foderbyte är det bäst att byta ut hundens mat stegvis så att hunden hinner vänja sig vid det nya fodret. Om du byter ut fodret alltför snabbt kan din hund få problem med magen - det kan sedan leda till att hunden inte alls vill äta det nya fodret då den kopplar samman det med illamående eller magproblem. Blanda din hunds nuvarande foder med den nya maten och fasa stegvis in din hund på den nya kosten:

Dag 1-3:
Ge din hund 75% av den gamla maten och 25% av den nya. 

Dag 4-7:
Ge din hund 50% av den gamla maten och 50% av den nya. 

Dag 8-10:
Ge din hund 25% av den gamla maten och 75% av den nya.

Därefter kan du övergå helt till det nya hundfodret. Om du märker av att bytet går för snabbt så kan du självklart förlänga övergångsperioden. 

 

Rätt hundfoder eller kattmat förbättrar djurets hälsa