Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Sommar med hund och katt

Förbered din fyrbenta vän för en härlig sommar tillsammans med dig! Oavsett vad du och din hund eller katt har för planer i sommar så finns det saker som kan vara bra att tänka på. Det finns också produkter som kan göra sommaren både säkrare och mer behaglig för ditt djur. Kylvästar, kylmattor, flytvästar och vätskeersättning är exempel på produkter som kan bli oumbärliga under den varma årstiden.

Svalka ditt djur i sommarvärmen
Hundar kan ofta behöva hjälp med att hantera värmen under varma sommardagar. Det finns flera bra sätt att hålla hunden sval under varma dagar. Investera i en kylväst eller en egen hundpool som hunden kan ta ett svalkande bad i. En kylmatta fungerar fint till både hund och katt. Tänk på att ditt djur alltid ska ha tillgång till skugga och dricksvatten.

Handla kylprodukter här >

Värmeslag hos hund och katt
Hundar och katter kan inte svettas och svalkar sig istället genom att flämta. De andas då snabbt och ytligt med öppen mun och utsträckt tunga. Om de blir för varma och inte lyckas göra sig av med värmeöverskottet kan de drabbas av värmeslag, ett tillstånd som kan vara mycket farligt.

Den vanligaste anledningen till att hundar och katter drabbas av värmeslag är att de fått sitta för länge i en varm bil. Temperaturen stiger snabbt i en bil en solig eller varm dag. Lämna därför aldrig ditt djur i bilen, inte ens om ditt ärende är kort! Tecken på att din hund eller katt drabbats av värmeslag kan vara överdrivet flåsande/flämtande/hässjande, ökad salivering och dreglande, vinglig gång, torra (klibbiga) och röda slemhinnor. Om du misstänker att ditt djur drabbats av värmeslag ska du kontakta en veterinär.

Innan ni åker till veterinären bör du försöka kyla ner hunden eller katten själv: 

• Flytta djuret till ett svalt och skuggigt område.
• Kyl kroppen med svalt vatten. Använd inte iskallt vatten - då riskerar du att hunden eller katten istället blir för kall!
• Kyl ner djuret med hjälp av blöta, kalla handdukar.

Uppsök alltid veterinär, även om du lyckats stabilisera hundens eller kattens tillstånd på egen hand. Värmen kan ha skadat organ i djurets kropp.

Se till att ditt djur får i sig tillräckligt med vätska
Under varma dagar är det viktigt att dricka ordentligt och få i sig tillräckligt med vätska - det gäller även för hundar och katter. Du kan förebygga vätskebrist genom att servera ditt djur vätskeersättning. Det innehåller elektrolyter och hjälper till att upprätthålla vätskebalansen. Ett annat bra sätt att öka vätskeintaget är att servera blötmat.

Handla vätskeersättning här >

Vattenfontäner uppmuntrar till att dricka
Att investera i en vattenfontän eller vattenautomat är ett bra sätt att stimulera hunden eller katten till att dricka mer vatten. Porlandet gör vattnet mer intressant för ditt djur, dessutom blir vattnet godare då det syresätts av cirkulationen. 
Handla vattenfontäner här >

Flytväst är viktigt - även för hundar
Ta gärna med hunden till sjöss, men tänk på säkerheten. Oavsett om ni ska bege er ut på en båttur eller ägna er åt härlig vattenlek vid en brygga, strand eller sjö så är det viktigt att hålla hunden trygg i och omkring vatten. Många hundar älskar att bada, men inser inte alla gånger när den är för trött för att orka simma. En flytväst ser till att hunden håller sig ovanför ytan, och om din hund skulle behöva hjälp att komma upp ur vattnet så är det praktiskt att använda handtaget som finns på de flesta flytvästar.
Handla flytväst till hund här >