Prenumerera och spara 5% Läs mer
Om din katt tappar vikt trots god aptit och samtidigt är lös i magen kan det vara symptom på tarmparasiter som exempelvis spol- eller bandmaskar. Om katten är ute mycket och fångar råttor, möss och sorkar löper den större risk att drabbas av mask. Även om det är betydligt mer ovanligt så kan också innekatten få mask i samband med exempelvis ingrodda matskålar och infekterade parasiter som kommer in i hemmet. Vid osäkerhet kan du testa din fyrbenta vän hos en veterinär eller göra ett hemmatest med hjälp av ett kit från apoteket.
Som en generell regel gäller att man inte avmaskar sin vuxna katt om man inte vet säkert eller starkt misstänker förekomsten av mask hos katten. På grund av risken för resistens hos parasiter så behandlar man vanligtvis inte längre vuxna katter rutinmässigt mot mask. Undantag finns dock för kattungar och katter som ska åka utomlands eller har kommit hem från utlandet. Även verksamheter som driver avel eller tar hand om flera hemlösa katter och kattungar, använder avmaskningspreparat rutinmässigt i samråd med veterinär.
Hos oss på VetApotek hittar du en mångfald av effektiva och receptfria avmaskningsmedel. Välj mellan tabletter, spot-on eller oral pasta från kvalitetsmärken som Milbemax, Flubenol, Axilur, Banminth och Dronspot. Spot-on innebär att man droppar medlet utvärtes på huden vilket är ett bra alternativ för katter som har svårt att få i sig medicinen via munnen.
Det är viktigt att väga katten innan du väljer avmaskningsmedel eftersom doseringen avgörs av kissens vikt. Kattungar, små katter och magra katter ska vanligtvis ha en lägre dos än vuxna, större katter med normal vikt. Ett tips är att väga dig själv först och sedan ställa dig på vågen med kissen i famnen och sedan räkna ut mellanskillnaden. Läs anvisningarna på medicinen noggrant innan du använder den och följ instruktionerna till punkt och pricka.
För kattungar gäller fortfarande rutinmässig avmaskning. Behandlingen utförs oftast i samråd med veterinär, av uppfödaren eller den som driver adoptionshem för katter. Det är viktigt att kattungarna får upprepade behandlingar de första månaderna för att undvika spolmaskinfektioner. En kattunge som diar kan få spolmask via mammans mjölk. Därför bör både kattmamman och kattungarna avmaskas med ett lämpligt medel och med korrekt dosering för deras vikt. Rådfråga veterinär eller apotek om vilken avmaskning som är lämpligt för digivande mammor och deras ungar.
Om du har en katt som aldrig sätter foten utomhus är risken att den drabbas av mask mycket liten. Om du haft möss, loppor eller andra parasiter i hemmet ökar dock risken. Det rekommenderas att du tar ett avföringsprov på din katt om du tror att den behöver avmaskas.
På grund av risken för resistens hos parasiter är det viktigt att välja en maskbehandling endast för den typen av mask som katten har. Köp ett testkit avsett för att identifiera olika masktyper på apoteket. Testet skickas sedan till ett laboratorium som analyserar provet efter ägg från olika sorters maskar. Eftersom bandmask lätt kan upptäckas med blotta ögat finns det inga tester för den sortens mask.
En katt med mask behöver inte nödvändigtvis uppvisa några symptom. Om du upptäcker långa maskar i kattens kräkningar, avföring eller om du noterar vita, risgrynsliknande partiklar vid analöppningen är det en mycket stark indikation på att din kisse har drabbats av mask.
Symptom
Är du osäker så ska du alltid kontakta din veterinär.
Om din katt blir allvarligt sjuk av maskangrepp beror på kattens ålder, hälsotillstånd samt hur pass omfattande maskinfektionen är. Vuxna, normalt aktiva katter blir sällan allvarligt sjuka av mask medan katter med nedsatt immunförsvar, seniorkatter samt kattungar löper större risk att bli allvarligt sjuka vid stor förekomst av spolmask. Även om det är mycket ovanligt så kan människor smittas av kattens spolmask.
Spolmask
Spolmask är den mest vanligt förekommande masken hos katter. Den tillhör kategorin rundmask och känns igen på dess långa, vita och spaghettiliknande utseende. Hos oss på VetApotek hittar du flera kända mediciner mot spolmask hos katt – se exempelvis Drontal, Axilur eller Banminth.
Bandmask
En annan tarmmask som kan drabba katter är bandmask – en segmenterad mask som ser ut som små risgryn. Bandmask hos katt behandlas med exempelvis Milbemax, Drontal eller Droncit.
Hakmask
Den blodsugande hakmasken är ovanlig men kan drabba husdjur som får i sig larver via insekter eller gnagare. Larverna kan även tränga in huden på djuret. Hakmasken är dock sällsynt hos katter i Sverige. Om din katt har konstaterad hakmask kan den behandlas med Axilur eller Flubenol som du kan beställa receptfritt hos oss på VetApotek.
Hjärtmask
Det finns lokala fall av hjärtmask i Sverige men infektionen påvisas främst hos katter som har vistats i utlandet. Hosta, andnöd, aptitförlust och trötthet är de mest förekommande indikationerna på hjärtmask hos katt. Mer ovanliga symptom är hjärtsvikt och störningar i nervsystemet. Milbemax används förebyggande mot hjärtmask när det finns behov att samtidigt behandla katten mot andra sorters maskar. För regelbunden behandling av hjärtmask är användning av ett läkemedel med endast en aktiv substans att föredra.
Så länge du noga fastställer din katts vikt och strikt följer doseringsanvisningarna, är maskbehandlingen ofarlig för katten. Ge inte din katt andra mediciner under avmaskningsbehandlingen såvida inte veterinären rekommenderar det. Avmaska aldrig en vuxen, frisk och symptomfri katt i förebyggande syfte. Beställ ett test eller kontakta veterinär vid misstanke om maskinfektion. För frekvent användande av medicin kan leda till resistens hos tarmparasiter vilket innebär att framtida behandlingar blir verkningslösa. Vid behov av upprepad avmaskning bör du inte använda samma avmaskningsmedel mer än fyra gånger per år.