• Snabb leverans & fri frakt från 599kr
  • Fullt licensierat djurapotek online
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Prenumerera och spara 5% Läs mer

Ska du avmaska din hund eller katt?

Om du har en katt som spenderar tid utomhus och fångar en och annan mus, eller en hund som kanske råkar få i sig något olämpligt smådjur på promenaden - då kan det vara dags för avmaskning. Hos oss hittar du receptfria avmaskningsmedel för hund och katt som enkelt, snabbt och säkert hjälper din hund eller katt att bli av med besvären.

Mask hos katt

Din katt behöver inte nödvändigtvis uppvisa några symptom om den drabbats av mask. Men om du ser långa maskar i kattens kräkningar, avföring eller om du noterar vita, risgrynsliknande partiklar vid analöppningen är det en mycket stark indikation på att din kisse har drabbats av mask. Är du osäker så ska du alltid kontakta din veterinär.

Mask är ett relativt vanligt problem hos katter som rör sig utomhus och jagar möss och småfåglar. Då kan man behöva avmaska katten 1-2 gånger per år för att minska hälsoproblem till följd av maskinfektion. Man avmaskar generellt sett inte sin vuxna katt om man inte misstänker eller konstaterat mask - detta på grund av risken för resistens hos parasiter. Undantag gäller för kattungar och katter som ska åka utomlands eller har kommit hem från utlandet. Även verksamheter som driver avel eller tar hand om flera hemlösa katter och kattungar, använder avmaskningspreparat rutinmässigt i samråd med veterinär.

Läs mer om mask hos katt här>>

Mask hos hund

Maskinfektion hos hund är inte lika vanligt som hos katt, då de inte får i sig smådjur och gnagare i samma utsträckning som utekatter. Man avmaskar endast vuxna hundar vid behov och vid konstaterade maskangrepp på grund av risken för resistens hos parasiter. Valpar rekommenderas fortfarande rutinmässig maskbehandling. Vanligtvis får valpen sin första behandling hos uppfödaren, och en andra dos rekommenderas sedan när valpen är mellan 6 månader och 1 år gammal. Symptom och tecken på att din vuxna hund drabbats av mask kan vara:

  • Diarré eller lös avföring
  • Klåda och irritation kring analöppningen
  • Kräkningar och/eller hosta
  • Viktminskning
  • Risgrynsliknande partiklar i avföring, päls eller runt analöppningen
  • Glanslös eller matt päls

Läs mer om mask hos hund här>>

Hos oss hittar du receptfria avmaskningsmedel för både hund och katt. Om du är osäker på om din hund eller katt behöver eller bör avmaskas ska du alltid kontakta din veterinär.