Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Ta hand om din katt på bästa sätt

För en frisk katt är...

Normaltemperatur 38,0-39,3 grader

Normal hjärtfrekvens 120-140slag/minut

Normal andningsfrekvens i vila 10-30 andetag/minut

Att välja foder till katt

När du bestämmer di för vad du ska servera din katt finns det mycket att tänka på, och med alla valmöjligheter som finns kan det tyckas som rena foderdjungeln. Ska katten äta blötmat eller torrfoder - eller kanske både och? Vad ska den äldre katten äta, och finns det speciellt foder för kastrerade eller sterliliserade katter? I vår foderguide kan du läsa mer om olika typer av foder, dess funktioner och innehåll. Vi hoppas att den kommer till hjälp när du ska välja kattmat till din älskade katt!

Till foderguiden >>

Vanliga hälsoproblem

Följande fakta är hämtad från Djurvårdguiden.

Tandproblem

Tandproblem hos katt är vanligt. Det är inte alltid det märks att katten har ont i munnen. Att djuren slutar äta för att det gör ont är en myt. Karies är mindre vanligt men tandsten och tandlossning förekommer desto oftare.

  • Stomatit - Stomatit är en kronisk mycket smärtsam inflammation i munnens slemhinna. Slemhinnan blir mörkröd och blöder lätt. Finns i olika former men gemensamt för alla är den kraftiga smärtan.
  • Tandresorption - Tandresorption kallades tidigare FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) och är en progressiv sjukdom som kan bli väldigt smärtsam. Resorption är en process där tandens bulkvävnad bryts ner och gradvis blottar tandens nerver och blodkärl.
  • Inflammation - Inflammation i tandens stödjevävnad startar ofta med inflammation i tandköttet (gingivit) och kan därefter om den inte behandlas, fortskrida till parodontit (tandlossning) där rothinnan och benet som omger tanden förstörs.

Förebygg tandsjukdomar

  • Tandborstning ska vara roligt - För att det ska gå lättare kan man försöka få katten att tycka det är något positivt. Ge katten sitt favoritgodis på en tandborste så den blir glad av att se den. Ge katten godis och bygg på proceduren steg för steg med att till exempel, få lyfta på läppen, gnugga på en tand och så vidare. Låt det få ta tid. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser.
  • Tandkräm - Använd inte tandkräm avsedd för människor. De innehåller massor av ämnen som inte är bra för din katt. Använd då hellre vanligt vatten. Lättare tandsten kan reduceras av regelbunden tandborstning. Men om det går för långt så behöver du uppsöka veterinär som kommer att avlägsna tandstenens under narkos.

Kastration

Länk till Djurvårdguiden

De flesta katter i Sverige kastreras, både hanar och honor. Att kastrera honkatt ger många effekter förutom att hon inte kan få ungar efter kastrationen. En kastrerad hona kan inte drabbas av livmoderinflammation och tumörer i eller på äggstockarna. Om man gör det i rätt tid minskar också risken för juvertumörer.

En kastrerad hane blir oftast lugnare. Den håller sig mer hemma mer och hamnar därför inte lika lätt i slagsmål med andra katter. Du slipper också en katt som ”duschar” urin både inne och ute för att markera revir. Dessutom slipper du bidra till oönskade kattungar. Baksidan med kastration är risken för övervikt, som kan vara en fara för kattens hälsa. Men det finns speciellt foder du kan ge och du kan även se till aktivera katten. Den största baksidan med kastration är risk för övervikt, som kan vara en fara för kattens hälsa. 

Kattsnuva

Länk till Djurvårdguiden

Symtom debuterar oftast mellan 2 till 6 (10) dagar efter infektionen överförts, men en del katter får kronisk kattsnuveinfektion, med varierande grad av besvär.

Ofta ses ett eller flera av följande symtom:

  • Svullnad i nos (nostäppa)
  • Rinnande nos och ögon
  • Nysningar och hosta.

Kattsnuva kan också visa sig som sår i munnen, nersatt aptit, feber och påverkat allmäntillstånd. Hos fåtalet individer kan kattsnuvan utveckla sig vidare till en sekundär nedre luftvägsinfektion (lunginflammation).

Om det enbart är en virusinfektion är behandlingen främst en understödjande behandling genom att:

  • Katten får i sig tillräckligt med näring.
  • Hålla ögon och nos rena.
  • Låt katten stanna inomhus och i vila.

Katters aptit är beroende av att de kan lukta. Vid kattsnuva försämras ofta luktsinnet varvid katterna ofta får en nedsatt aptit. Det kan hjälpa många katter att få serverat burkmat som gärna värms lite innan servering (ljummen burkmat luktar mer än torrfoder).

Obs – katten ska ej ges läkemedel utan att det ordinerats av veterinär. Vissa läkemedel, särskilt sådana som är avsedda för människor, kan orsaka förgiftning hos katt.

Sårvård

Länk till Djurvårdguiden

Olika typer av sår på katt

Bitsår

Detta är den vanligaste orsaken till sår hos katter. Har din katt fått en bitskada, ska du vara extra noga. Om bitsåret är mycket ytligt och bettet inte har gått igenom huden kan det räcka med vanlig sårvård hemma. Bitskador som har gått genom huden kan leda till infektion som kräver behandling..

Bölder

Obehandlade bitskador kan ge bölder. Bölder beror på kroniska sår, till exempel rivsår, som det kommit bakterier i, och som sedan läkt ihop och blivit till en böld. En böld kan spricka, då en ofta tjock och illaluktande vätska kommer ut. Katten mår ofta inte bra, och tappar ibland aptiten.

Allergiska reaktioner och hypersenitivitet

Det är inte ovanligt att katter får klåda som leder till sår eller att de får hudsår som kliar. Ofta orsakas klådan av saker som ny filt I korgen, ny kattsand, ny hårspray eller fästingbett och andra parasiter. Kattungar kan också reagera på maten de äter.

Akuta skador

Oftast upptäcker man akuta skador på en gång men inte alltid. På en långhårig katt kan det ta tid innan man ser sårskadan. Det kan också vara så att man efter ett tag upptäcker att katten har ett sår eller blod på tassen, eller att det inte vill stödja sig på en tass. För större sår, till exempel när huden slits av, kan man behöva överväga en hudtransplantation. Sådana sår kommer alltid vara smittade med bakterier. Därför är hygien, sårvård och smärtlindring viktigt. Här är det viktigt att snabbt komma till veterinären.

Öronskabb

I hörselgången är öronskabb den vanligaste orsaken till klåda och sår.
Tecken på andra sjukdomar
Hudsår kan ibland vara det första tecknet på sjukdomar någon annanstans i kroppen, som i immunsystemet eller andra organ. Ett svårläkt sår kan vara en tumör i huden.

Vad kan jag göra själv?

Små sår och skråmor på din katt kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.

Ha alltid koksalt, bandage, bomull och kompresser hemma, liksom så kallat vetflex som du lägger på utsidan av bomullslager.

  • Tvätta rent - Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra. Det underlättar att göra rent om man klipper bort pälsen vid såret. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.

Använd tratt eller krage
Titta på såret regelbundet i några dagar, även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken, eftersom det kan bildas infektioner. Det är bra att kontrollera temperaturen efter en sårskada. Din katt ska inte slicka på såret innan det är läkt. Då kan såret bli sämre eller infekterat. Om det behövs ska du använda krage.

Behöver du hjälp?

Få personlig rådgivning om dina recept och läkemedel. 

040 655 86 90

info@vetapotek.se

Söker du råd och hjälp för djur ber vi dig boka en tid hos veterinär.

Boka tid hos veterinär