Övervikt hos hund
Vikten av att hjälpa sin hund att behålla en hälsosam vikt kan inte nog understrykas. En hund med en sund vikt får en rad fördelar som höjer livskvaliteten: den orkar vara aktiv och lekfull, njuta av livet och lever dessutom förmodligen längre. Övervikt är tyvärr ett växande problem bland våra fyrbenta vänner. En överviktig hund riskerar att drabbas av sjukdomar som artros, diabetes och nedsatt immunförsvar - och livslängden kan förkortas. Genom rätt kost, lagom motion och regelbundna hälsokontroller kan du göra stor skillnad för din hunds välmående. Din hund förtjänar det bästa - börja redan idag!
Viktökning hos hundar sker ofta gradvis, och det kan vara svårt för dig som hundägare att upptäcka det i tid. Ofta beror övervikten på en kombination av felaktig utfodring, för mycket godis och för lite motion. Hunden får helt enkelt i sig mer energi än den gör av med.
Misstänker du att din hund är överviktig?
Om du som hundägare misstänker eller vet om att din hund är överviktig bör du kontakta veterinär. Dels för att få hjälp med att utreda om övervikten beror på någon underliggande orsak, och dels för rådgivning kring omläggning av hundens kost- och motionsvanor.
Så kan du se om din hund är överviktig
För att avgöra om din hund är underviktig, normalviktig eller överviktig är det bra att använda syn och känsel istället för vågen. En hunds kroppsform är den bästa indikatorn på hundens viktrelaterade hälsostatus.
• Kraftig undervikt: Hunden har inget fett över revbenen som syns tydligt (om hunden är korthårig). Buklinjen är högt uppdragen och saknar kännbart bukfett. Om du tittar på hunden ovanifrån så buktar midjan grovt inåt.
• Undervikt: Hundens revben syns tydligt och midjan är uppdragen. Hunden har nästan inget underhudsfett.
• Idealviktvikt: Revbenen är lätta att känna när du drar fingrarna över hunden, men de syns inte tydligt. Midjan och nacken är markerade.
• Övervikt: Du har svårt att känna hundens revben. Om du måste trycka med handen för att känna revbenen är det sannolikt att hunden är överviktig.
• Kraftig övervikt: Du kan inte känna hundens revben alls. Buklinjen är rund och hängande och nacken är mycket bred. Hunden har mycket fett över bröst, rygg, hals och svansrot.

Klicka på bilden eller här för att se Body Condition Score Chart
Förebygg och undvik övervikt hos hund
En sund kost är A och O för en hälsosam vikt. Som hundägare är det ditt ansvar att se till att din hund stoppar i sig rätt saker - en matglad hund förstår inte sitt eget bästa. Servera din hund ett väl anpassat foder i rätt mängd (på baksidan av fodersäcken finns anvisningar). Om din hund har lätt att lägga på sig vikt eller är överviktig finns särskilda viktminskningsfoder och lightfoder.
Hundar ska inte äta människomat
Det kan tyckas svårt att säga nej till ett par tindrande hundögon under middagsbordet. Men om du vill din hunds bästa så bör du undvika att dela med dig av din egen mat och istället erbjuda hunden ett näringsrikt och välsmakande hundfoder. Det är sammansatt för att ge din hund rätt mängd av de näringsämnen den behöver för att må bra. Dessutom är det lätt hänt att det blir för mycket av det goda av sådant som inte är till för hundar - människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för en hund. Det finns även en risk i att servera hunden människomat: en hel del saker vi människor äter är olämpliga eller till och med farliga för hundar. Lök, vindruvor och russin är exempel på sådant. Om du vill skämma bort din hund lite extra eller belöna den vid träning, använd hundens vanliga foder eller speciellt hundgodis. Tänk på att anpassa hundens vanliga foderportioner beroende på hur mycket du serverar utöver måltiderna.
En hälsosam vikt tar sin start i matskålen
Självklart är motion i någon form viktigt för alla friska hundar. Men för en överviktig hund är det viktigt att se över kosten innan man sätter upp ett avancerat träningsschema.
Hjälp hunden att gå ner i vikt med ett anpassat foder
När man ska "banta" en överviktig hund är det lätt att tro att det räcker med att minska portionerna på hundens vanliga foder. Om man gör det så går hunden miste om nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det finns speciella viktminskningsfoder som är sammansatta på ett sätt som gör att hunden får i sig den näring den behöver trots att kaloriintaget minskas. Royal Canin Veterinary Diets Weight Management Satiety, Purina Pro Plan Veterinary Diets Obesity Management och Hill's Prescription Diet Metabolic är exempel på veterinärfoder särskilt anpassade för hundar med övervikt eller tendens till viktökning. Rådgör med din veterinär för att komma fram till ett lämpligt foder och en hållbar viktminskningsplan.
Lightfoder för hundar med lätt övervikt eller tendens att gå upp i vikt
För hundar med lindrig övervikt eller hundar som har lätt för att gå upp i vikt men i övrigt är friska finns det så kallade lightfoder. Efter att din hund fått hjälp med viktminskning genom ett anpassat viktminskningsfoder rekommenderas det att övergå till ett lightfoder för att bibehålla en sund idealvikt. Ett lightfoder är inte främst tänkt för bantning och viktnedgång, utan snarare för att hundar som lätt lägger på sig ska kunna hålla vikten.
Kastrerade hundar
När en hund kastreras minskar energibehovet samtidigt som aptiten bibehålls eller förstärks. Därför kan kastrerade hundar ha en tendens att gå upp i vikt och riskera övervikt. För att motverka viktökning hos den kastrerade hunden är det bra att servera ett foder anpassat för kastrerade hundar eller ett lightfoder med ett lägre energiinnehåll.
Dela upp hundens portioner
Vanligtvis serverar man hunden mat två gånger om dagen, morgon och kväll. Vid viktminskning är det fördelaktigt att dela upp måltiderna i 3-4 lite mindre portioner om dagen. Det gör att man får igång en mer aktiv fettförbränning, och man undviker dessutom att hunden går hungrig mellan måltiderna.
Tips! En nyckel till att lyckas med hundens viktminskning, framförallt om man är flera personer i hushållet, är att mäta upp hundens dagsranson av mat på morgonen och servera måltider och belöningsbitar från den uppmätta mängden. Detta är ett enkelt och bra sätt att synliggöra och se till att man ger rätt mängder - framförallt när hunden ofta insisterar på att frukosten aldrig serverades av den person som åkte till jobbet först.
Aktivera och motionera din hund
Motion och rörelse är självklart viktigt för alla hundar, normalviktiga som överviktiga. Om din hund har mycket extra vikt eller lider av smärta på grund av ledinflammationer eller liknande är det viktigt att anpassa motionen efter hur hunden mår. Efterhand som hundens förutsättningar tillåter kan man sedan öka på motioneringen allteftersom. För att undvika skador på leder och skelett hos en tung hund så ska man vara försiktig vid aktivitet och motion. Vattenträning är en skonsam form av träning. Lågintensiva träningsformer som simning eller promenader är en bra start, för att sedan successivt öka tempo och frekvens.