• Snabb leverans & fri frakt från 599kr
  • Fullt licensierat djurapotek online
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Prenumerera och spara 5% Läs mer

Övervikt hos katt

Övervikt hos katt är ett problem som blir allt vanligare. Om en katt drabbas av övervikt kan det leda till en rad andra sjukdomstillstånd som exempelvis diabetes, ledproblematik, hudåkommor och nedsatt immunförsvar. Dessutom ger övervikten en ökad belastning på såväl kattens inre organ som skelettet. En katt som är överviktig kan få en betydligt kortare livsstid än katten som håller en sund idealvikt.

Det sägs att så många som hälften av våra husdjur är överviktiga idag. I huvudsak beror övervikten på felaktig kost i kombination med för lite motion - djuret får helt enkelt för mycket mat i förhållande till sin energiförbrukning. Det finns faktorer som kan påverka kattens tendens att öka i vikt, kastrerade djur har till exempel lägre energibehov än okastrerade djur.  En stigande ålder kan också påverka aktivitetsnivån hos djuret - äldre katter är oftast inte längre lika aktiva. 

Är din katt överviktig?

Om du misstänker eller är medveten om att din katt är överviktig bör du kontakta veterinär för att få hjälp med att utreda vad övervikten beror på. Det finns sjukdomar som leder till minskad förbränning, även om detta i de flesta fall inte är orsaken till de extra kilona. Veterinären kan också ge dig vägledning i omläggning av kattens kost och vanor. 

Så ser du om din katt är överviktig

Det bästa sättet att utvärdera kattens viktrelaterade hälsostatus är att använda känsel och syn: att se och känna på kattens kroppsform.

Så ser du om din katt är överviktig

Kraftig undervikt
Katten har inget fett över revbenen som syns tydligt (om katten är korthårig). Kattens buklinje är högt uppdragen och saknar kännbart bukfett. Om du tittar på katten ovanifrån så buktar midjan grovt inåt.

Undervikt
Katten har nästan inget fett över revbenen som känns lätt när du känner över katten. Revbenen är något synliga (om katten är korthårig). Kattens buklinje är tydligt uppdragen och har nästan inget bukfett. Om du tittar på katten ovanifrån så buktar midjan tydligt inåt.

Idealvikt
Kattens revben syns inte men går att känna under ett lätt fettlager, revbenen syns inte. Kattens buklinje är lätt uppdragen med en liten mängd bukfett. Midjan syns om du tittar på katten ovanifrån. 

Övervikt
Kattens revben går med viss svårighet att kännas under ett måttligt fettlager. Midjan är nästan obefintlig sett ovanifrån. 

Kraftig övervikt 
Kattens revben gå inte att känna, revbenen täcks av ett tjockt lager kroppsfett. Midjan går inte att se ovanifrån och siluetten är rundad. 

Klicka här eller på bilden för att se Body Condition Score Chart

Förebygg och undvik att din katt drabbas av övervikt

Det viktigaste du som kattägare kan göra för att undvika att din katt lägger på sig för mycket vikt är att erbjuda katten en sund kost. Ett väl anpassat kattfoder i rätt mängd (titta på förpackningens baksida, där finns utfodringsanvisningar) ger din katt förutsättningarna för en god hälsa. Om din katt har lätt för att gå upp i vikt eller är överviktig finns speciella lightfoder eller viktminskningsfoder. Det finns även foder speciellt anpassade för kastrerade eller steriliserade katter, med en anpassad energimängd i förhållande till kattens behov.

Undvik att dela med dig av din egen mat till katten

Det är av all välmening man vill skämma bort sin katt med smakprov från middagsbordet, men det kan lätt bli för mycket av det goda. Människotmat är ofta alldeles för energirikt för katter, och dessutom är många saker vi äter direkt olämpliga eller till och med farliga för katter. Lök, vindruvor och russin är exempel på sådant.

En hälsosam vikt tar sin start i matskålen

Om din katt är överviktig eller har lätt att lägga på sig vikt är det lätt att tro att man helt enkelt kan minska på kattens portioner för att komma undan med problemet. Om man gör det går katten miste om viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Servera istället ett lightfoder eller viktminskningsfoder, det är sammansatt på ett sätt som gör att katten får i sig rätt mängd näring trots ett lägre kaloriintag. Rådgör med din veterinär för att komma fram till ett lämpligt foder och en hållbar viktminskningsplan.

Lightfoder för katt

Ett lightfoder är inte avsett att användas vid "bantning" av den överviktiga katten - det är till för katter som har lindrig övervikt, lätt att lägga på sig extra vikt eller har ett lägre energibehov. Om din katt fått hjälp med viktminskning med ett särskilt viktminskningsfoder så rekommenderas det att du övergår till ett lightfoder efter det att katten nått en sund vikt. Kastrerade katter riskerar att drabbas av övervikt då energibehovet minskar. Det är därför bra att ge dem ett lightfoder eller ett foder speciellt anpassat för kastrerade katter.

Aktivera din katt

Det finns flera knep att ta till för att få katten att röra på sig mer. Du kan till exempel servera maten i en aktiveringsboll eller ställa ut matskålar på olika ställen i hemmet där katten får jobba lite för att ta sig dit. Att leka med katten är också bra, likaså att låta katten få tillgång till en klätterställning eller ett klösträd.